Przemysł spożywczy
Zastanawiasz się, jak tworzy się wyroby cukiernicze? Sprawdź, jak się produkuje preparaty dietetyczne. Jakie są rodzaje kawy i herbaty? Które mięso jest najlepsze? Dlaczego warto korzystać z usług mleczarni i zlewni mleka? Jak funkcjonują gospodarstwa rolne i ogrodnicze? Dowiedz się wszystkiego o przemyśle spożywczym, tytoniowym i rolnym. Jak wygląda tłoczenie oleju i jakie są jego rodzaje? Zdobądź praktyczne informacje dzięki naszym tekstom!
-
Przemysł spożywczy
Jak konfekcjonuje się ziarna i nasiona?
Produkty sypkie o charakterze spożywczym, rolniczym i ogrodniczym, do których zaliczamy między innymi nasiona i ziarna, wymagają specjalnych sposobów konfekcjonowania oraz pakowania, by nie zamokły,...
-
Przemysł spożywczy
Zalet kotleciarek marki Ma-Ga
Kotleciarki używane są w zakładach przetwórstwa mięsnego. To specjalistyczne urządzenia elektryczne, które służą do rozbijania mięsa na kotlety. Jest przydatne podczas przygotowania produktów...
-
Przemysł spożywczy
Salmonella w hodowli drobiu – eliminacja bakterii u źródła kluczem do sukcesu
Bakteria Salmonella prowadzi do rozwoju poważnej choroby, jaką jest salmonelloza. Dotyczy ona drobiu, a jej naturalne miejsce bytowania stanowią przewody pokarmowe kur. Jej rozwój prowadzi do...
-
Przemysł spożywczy
Majonezy polecane dla branży HoReCa
HoReCa to skrót od angielskich słów Hotel Restaurant Catering (lub Cafe). Jest to określenie stosowane w odniesieniu do branży hotelarskiej i gastronomicznej. Obiekty z tego sektora zaopatrują się w...
-
Przemysł spożywczy
Jak powstaje siatka ślimakowa?
Siatka ślimakowa to produkt, który stosowany jest przede wszystkim w rolnictwie. Sprawdza się do wykonywania osłon oraz przegród w hodowlach i gospodarstwach rolnych. Pozwala zbudować klatki i...
-
Przemysł spożywczy
Formalności wymagane przy skupie bydła
Skup bydła to transakcja, która wymaga od sprzedawcy i kupującego dochowania szeregu formalności. Pod uwagę bierze się bowiem nie tylko samą cenę i warunki handlu, ale również masę bydła, zdrowie...
-
Przemysł spożywczy
Czy BIO i EKO oznacza to samo?
Produkty ekologiczne z roku na rok zyskują sobie coraz większą popularność. To dobra wiadomość, gdyż jak się okazuje, są one korzystne nie tylko dla naszego zdrowia, lecz także dla całej naszej...
-
Przemysł spożywczy
Prozdrowotne właściwości oliwek
Oliwki są owocami drzewa oliwnego i od wieków spożywa się je jako lekko pikantny dodatek do różnych potraw. Rosną one najczęściej w basenie Morza Śródziemnego, a największym ich producentem jest...
-
Przemysł spożywczy
Zamienniki dla cukru stosowane w cukiernictwie
Producenci żywności stosują zamienniki, dzięki którym produkowane przez nich wyroby mają lepszą jakość. Jednym z obszarów, w których są one wykorzystywane, jest cukiernictwo. W dalszej części...
-
Przemysł spożywczy
Do czego służy folia termokurczliwa?
Folia termokurczliwa posiada wiele przydatnych właściwości, dzięki którym bardzo szybko znalazła zastosowanie w wielu dziedzinach gospodarki, m.in. w branży spożywczej. Dowiedz się o niej więcej i...
-
Przemysł spożywczy
Jak uzyskać tzw. malinotruskawki?
Malina ponętna, zwana popularnie malinotruskwką, nie jest jeszcze rozpowszechniona w naszym kraju, jednak warto propagować jej uprawę, ponieważ krzewinka ta, rodzi bardzo smaczne owoce. Można je jeść...
-
Przemysł spożywczy
Przewodnik po smakach Grecji - podstawowe składniki i ich łączenie
Grecka restauracja to sposób na zakosztowanie śródziemnomorskich smaków w twoim mieście. Grecja to kulinarny raj dla smakoszy, pełen regionalnych wyrobów i produktów dojrzewających w intensywnym...