Zastosowanie dwutlenku węgla w branży spożywczej
Gazy techniczne są jednymi z ważniejszych substancji wykorzystywanych w różnych gałęziach przemysłu jako surowce lub materiały pomocnicze. Stosuje się je m.in. jako paliwo do podgrzewania albo suszenia, a także w charakterze chłodziwa lub katalizatora do przeprowadzania reakcji chemicznych. Dziedziną, w której ich zużycie jest szczególnie wysokie, jest branża spożywcza, a jednym z najpowszechniej używanych okazuje się dwutlenek węgla.
Do czego używa się CO2 w przemyśle spożywczym?
CO2 przeznaczony do wykorzystania w branży związanej z wytwarzaniem i przetwórstwem żywności służy do różnych procesów związanych z przedłużaniem trwałości oferowanych produktów, do poprawy ich właściwości smakowych oraz ułatwiania niektórych zabiegów technologicznych. Dwutlenek węgla może być używany w procesie pakowania w atmosferze ochronnej (MAP – Modified Atmosphere Packaging), gdzie pomaga w wypieraniu tlenu, a tym samym powstrzymywania rozwoju bakterii tlenowych oraz grzybów i psucia się produktów. Dwutlenek węgla dla branży spożywczej służy także do produkcji suchego lodu, pomagającego w zachowaniu obniżonej temperatury, jak również w czyszczeniu wykorzystywanych maszyn i urządzeń.
Przeczytaj również: W jaki sposób można wykorzystywać dwutlenek węgla?
Często dwutlenek węgla bywa używany do wysycania napojów. Może być dodawany do popularnych słodzonych napojów gazowanych, a także wody mineralnej lub piwa i wina. Stosuje się go również do poprawiania konsystencji wyrobów – spulchniania mas albo przyspieszania poszczególnych procesów technologicznych. Dodatek dwutlenku węgla jest użyteczny przy kontrolowaniu dojrzewania warzyw i owoców. CO2 może posłużyć do regulowania kwasowości, jak również odpowiedniego sterowania stężeniem tlenu np. w trakcie procesów fermentacyjnych.
W jakiej postaci jest oferowany dwutlenek węgla?
Dwutlenek węgla dla branży zajmującej się przetwórstwem i produkcją żywności może być dostarczany w postaci gazu spożywczego, a także technicznego, ponieważ poza procesami wytwórczymi może być stosowany także na inne sposoby m.in. jako czynnik w instalacjach chłodniczych czy systemach gaśniczych. CO2 jest oferowany przez wyspecjalizowane firmy np. ImtechGaz z Milanówka, zapewniającej szeroki wybór gazów i ich dystrybucję. Gazy techniczne, spożywcze i medyczne są najczęściej transportowane i wykorzystywane w postaci sprężonej albo skroplonej w butlach o pojemności 40–50 litrów, które mogą być łączone w wiązki, a także mniejszych mieszczących 20 lub 10 litrów gazu. Dla uniknięcia pomyłki butle wyposaża się nie tylko w tabliczki informujące o ich zawartości, ale także znakuje odpowiednim kolorem. Górna część butli zawierającej CO2 ma kolor szary, natomiast jej korpus w przypadku gazu technicznego będzie również szary, a jeśli mamy do czynienia z gazem spożywczym – jasnozielony.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana