Zasadnicze różnice między piwem butelkowanym a piwem z beczki
Piwa regionalne przebojem zdobywają uznanie coraz większej grupy klientów. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby dotyczyło to jednie zagorzałych miłośników złotego trunku z pianką. Również osoby pijące piwo „od święta” dostrzegają przewagę piw rzemieślniczych nad przemysłowymi. Wszyscy jednak delektują się zarówno piwem butelkowanym, jak i piwem z beczki. Dowiedz się, jakie są między nimi różnice.
Piwa z browarów regionalnych
Piwo piwu nierówne. Wie o tym każdy amator złotego trunku. Browary rzemieślnicze to zazwyczaj miejsca, w których piwo produkuje się od bardzo dawna i korzysta ze starych i sprawdzonych receptur, ulepszanych przez wiele pokoleń piwowarów. Jednoczenie nie zapomina się o najnowszych technologiach browarniczych. Dzięki wieloletniej tradycji browary rzemieślnicze oferują piwa o wyjątkowym i niepowtarzalnym smaku. Utrzymywane w tajemnicy recepty i najlepsze, wyselekcjonowane składniki pozwalają na produkcję niepowtarzalnych piw o wyjątkowym charakterze i duszy. Przy warzeniu piw rzemieślniczych wykorzystywane są wyłącznie naturalne surowce takie jak szyszki chmielowe, jęczmień oraz krystalicznie czysta woda ze źródeł głębinowych. Doskonałym przykładem producenta piw naturalnych oraz regionalnych, dedykowanych różnym regionom Polski jest producent piwa regionalnego Pilsvar z Grybowa.
Piwo butelkowane czy beczkowe
Każdy szanowany browar rzemieślniczy produkuje szeroką gamę piw butelkowanych i beczkowych. Pierwsze z nich przeznaczone są przede wszystkim do handlu detalicznego. Piwa beczkowane zaś dla gastronomii, pubów, ogródków piwnych oraz na imprezy plenerowe. Opinie na temat jakości i walorów smakowych piw z beczki oraz butelkowanych są podzielone. Zwolennicy trunku z beczki przekonują, że tylko takie piwo pozwala delektować się pełnymi walorami smakowymi i zapachowymi. Ci, którzy preferują piwa butelkowane, dowodzą, że tylko szklane opakowania są w stanie zachować całą paletą smakową i zapachową piwa.
Faktem jest, że produkcja piwa z beczki wymaga nieco innych procesów technologicznych niż piwo butelkowane. Różnice smakowe mogą pojawiać się w przypadku piw pasteryzowanych. Butelki zazwyczaj pasteryzowane są tunelowo, co oznacza, że piwo jest nalewane do butelek, a następnie wygrzewane w odpowiedniej temperaturze w specjalnych tunelach. Natomiast piwo beczkowe pasteryzuje się w przepływie, zanim trafi do beczki. Należy przede wszystkim pamiętać, że jakość regionalnego piwa zależy w dużej mierze od warunków przechowywanie i sposobu serwowania, a nie od tego, czy serwowane jest do degustacji z butelki, czy z beczki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana