Wysoka jakość produktów jako wypadkowa agrotechniki i przechowywania.
Wszystkie produkty spożywcze, które trafiają do konsumentów, powinny charakteryzować się odpowiednią jakością oraz świeżością. Nie inaczej jest z produktami rolnymi. Żeby były one bezpieczne dla zdrowia oraz posiadały określone wartości odżywcze, konieczny jest odpowiedni nadzór nad ich wzrostem, ich właściwa pielęgnacja oraz poprawne przechowywanie. Sprawdź w artykule, co jeszcze wpływa na jakość produktów rolnych.
Co decyduje o jakości produktów rolnych?
Produkty rolne, takie jak warzywa czy owoce, podlegają określonym standardom, które decydują o tym, czy nadają się one do dystrybucji i spożycia. Na jakość tych produktów wpływa bardzo wiele czynników, które obejmują niemal każdy etap procesu produkcyjnego.
Dbałość o jakość produktu zaczyna się jeszcze przed rozpoczęciem uprawy. Dobre gospodarstwa rolne, np. takie jak Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk, dokonują badań jakości gleby oraz nasion. Na kolejnym etapie uprawy są nieustannie nadzorowane i kontrolowane. Cały proces wzrostu warzyw przebiega zgodnie z obowiązującymi standardami, prowadzone są odpowiednie testy na obecność pestycydów oraz specjalistyczne badania, które gwarantują, że produkcja przebiega zgodnie z normami.
Na obfitość i jakość plonów ma wpływ także odpowiednie nawodnienie gleby. W tym celu coraz więcej producentów warzyw decyduje się wprowadzać nowatorskie metody, które pozwalają zbudować wydajne systemy nawadniające. Istotny jest także właściwy zbiór roślin, który powinien przebiegać tak, by nie naruszać ich wymagań jakościowych.
W jaki sposób powinny być przechowywane produkty rolne?
Produkty rolne bardzo szybko tracą swoją świeżość, dlatego też kluczową kwestią jest ich odpowiednie przechowywanie. Zwłaszcza rośliny okopowe, takie jak ziemniaki czy buraki, które w swoim składzie posiadają dużo wody, są szczególnie podatne na gnicie, szkodniki czy działanie temperatur. Dlatego też powinny być one przechowywane ze szczególną starannością, w profesjonalnie zaprojektowanych przechowalniach.
Nowoczesne hale magazynowe zapewniają im odpowiednie warunki, właściwą temperaturę oraz wilgotność. Dzięki czemu zachowują nie tylko swoją świeżość, ale także pełnię wartości odżywczych. Plantatorzy warzyw muszą także odpowiednio przygotować produkty do przechowywania. Istotne jest by warzywa przeznaczone do przechowywania były odpowiednio zdrowe oraz nie posiadały uszkodzeń mechanicznych. Żeby tego uniknąć konieczny jest prawidłowy zbiór, staranny załadunek plonów oraz możliwie, jak najszybszy transport do przechowalni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana