Artykuł sponsorowany

Wymagania dotyczące chłodnictwa żywności

Wymagania dotyczące chłodnictwa żywności

Przechowywania żywności odbywało się – na przestrzeni lat – na różne sposoby. Kiedyś popularne był np. solenie, wędzenie, kiszenia. Technologia chłodnictwa żywności pojawiła się dopiero na początku XX wieku. Daje on możliwość jeszcze skuteczniejszego przechowywania jedzenia i znaczącego wydłużenia czasu jego przydatności do spożycia. Jakie są najważniejsze wymagania w tej dziedzinie?

Chłodnictwo żywności – najważniejsze zasady

Chłodnictwo żywności wpływa na spowolnienie różnych procesów (np. gnicia) w produktach spożywczych. Bardzo duże znaczenie ma wysokość temperatury – na każdy typ żywności obowiązują inne. Przykładowo: mięso przetrwa do 10 dni w temperaturze 0 stopni (coraz mniejsze wartości to dzień więcej). Komora chłodnicza musi być koniecznie ustawiona na odpowiednią temperaturę i nieustannie ją utrzymywać – jest to szczególnie istotne w przypadku produktów łatwo psujących się (tu temperatura musi być na konkretnym poziomie, stale kontrolowana).

Zdarza się, że należy zejść do tzw. punktu zamrażania żywności (temperatury -2 stopnie Celsjusza). Kontrolowanie temperatur (by były na odpowiednim poziomie) ma duże znaczenie dla utrzymania odpowiedniego wyglądu, konsystencji, poziomu świeżości żywności.

Firma Klimapro świadczy od kilkudziesięciu lat usługi z zakresu klimatyzacji, chłodnictwa żywności – m.in. w doborze i projektowaniu układów chłodniczych.

Zasady obowiązujące w chłodnictwie żywności

Większość lokali gastronomicznych jest podzielona na tzw. magazyny, czyli wydzielone strefy do przechowywania warzyw i owoców, napojów, produktów suchych, kiszonych i nietrwałych, alkoholi, roślin okopowych. Wszystkie produkty powinny znajdować się w hermetycznych pojemnikach (z atestami w postaci kieliszka i widelców). W zależności od typu żywności w pomieszczeniach magazynowych muszą ustawione być inne temperatury. Warzywa i owoce zatem przechowuje się w suchych, przewiewnych miejscach o temperaturze 5-9 stopni Celsjusza. Mięsa, ryby i nabiał magazynuje się w chłodniach (od -2 do 4 stopni) lub zamraża (od -18 do -24 stopni). Surowe produkty w lodówkach nie powinny być przechowywane dłużej niż 3 dni (wyjątek następuje wtedy, jeśli są zapakowane w atmosferze ochronnej).

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.