Wymagania dotyczące chłodnictwa żywności
Przechowywania żywności odbywało się – na przestrzeni lat – na różne sposoby. Kiedyś popularne był np. solenie, wędzenie, kiszenia. Technologia chłodnictwa żywności pojawiła się dopiero na początku XX wieku. Daje on możliwość jeszcze skuteczniejszego przechowywania jedzenia i znaczącego wydłużenia czasu jego przydatności do spożycia. Jakie są najważniejsze wymagania w tej dziedzinie?
Chłodnictwo żywności – najważniejsze zasady
Chłodnictwo żywności wpływa na spowolnienie różnych procesów (np. gnicia) w produktach spożywczych. Bardzo duże znaczenie ma wysokość temperatury – na każdy typ żywności obowiązują inne. Przykładowo: mięso przetrwa do 10 dni w temperaturze 0 stopni (coraz mniejsze wartości to dzień więcej). Komora chłodnicza musi być koniecznie ustawiona na odpowiednią temperaturę i nieustannie ją utrzymywać – jest to szczególnie istotne w przypadku produktów łatwo psujących się (tu temperatura musi być na konkretnym poziomie, stale kontrolowana).
Zdarza się, że należy zejść do tzw. punktu zamrażania żywności (temperatury -2 stopnie Celsjusza). Kontrolowanie temperatur (by były na odpowiednim poziomie) ma duże znaczenie dla utrzymania odpowiedniego wyglądu, konsystencji, poziomu świeżości żywności.
Firma Klimapro świadczy od kilkudziesięciu lat usługi z zakresu klimatyzacji, chłodnictwa żywności – m.in. w doborze i projektowaniu układów chłodniczych.
Zasady obowiązujące w chłodnictwie żywności
Większość lokali gastronomicznych jest podzielona na tzw. magazyny, czyli wydzielone strefy do przechowywania warzyw i owoców, napojów, produktów suchych, kiszonych i nietrwałych, alkoholi, roślin okopowych. Wszystkie produkty powinny znajdować się w hermetycznych pojemnikach (z atestami w postaci kieliszka i widelców). W zależności od typu żywności w pomieszczeniach magazynowych muszą ustawione być inne temperatury. Warzywa i owoce zatem przechowuje się w suchych, przewiewnych miejscach o temperaturze 5-9 stopni Celsjusza. Mięsa, ryby i nabiał magazynuje się w chłodniach (od -2 do 4 stopni) lub zamraża (od -18 do -24 stopni). Surowe produkty w lodówkach nie powinny być przechowywane dłużej niż 3 dni (wyjątek następuje wtedy, jeśli są zapakowane w atmosferze ochronnej).
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana