Wpływ ekstruzji na składniki pokarmowe roślin strączkowych
Ekstruzja to metoda mechaniczno-termicznej obróbki nasion. Procesowi poddaje się m.in. rośliny strączkowe, rośliny oleiste oraz zboża. Ekstruzja roślin strączkowych oraz innych surowców roślinnych odbywa się z udziałem wysokiej temperatury, wysokiego ciśnienia i z udziałem sił ścinających. Oddziaływanie termomechaniczne zmienia cechy fizyczne i chemiczne powstałych ekstrudatów.
Na czym polega ekstruzja?
Ekstruzja to proces mechaniczno-termicznej obróbki surowców roślinnych, który jest stosowany w celu uzyskania produktów o lepszych właściwościach odżywczych i technologicznych. Podczas procesu ekstruzji roślin strączkowych surowiec poddawany jest działaniu wysokiej temperatury, ciśnienia oraz sił ścinających, co prowadzi do zmian w strukturze i składzie chemicznym produktu. Dzięki temu zwiększa się strawność białka oraz skrobi, wpływa na dezaktywację czynników antyżywieniowych i zwiększenie wartości energetycznej paszy.
Dlaczego jest korzystna dla składników pokarmowych roślin?
Ekstruzja roślin stanowi korzystny proces, który pozwala na uzyskanie produktów o lepszych właściwościach odżywczych i technologicznych. Dzięki oddziaływaniu wysokiej temperatury, ciśnienia oraz sił ścinających następuje dezaktywacja czynników antyżywieniowych takich jak inhibitor trypsyny, chymotrypsyny, lektyny, fenolany, hemoglutyniny. O omówienie dodatkowych korzyści poprosiliśmy specjalistę z firmy AGROFEEDINGTECH, który wyjaśnił:
- Ekstruzja prowadzi do zwiększenia strawności białka oraz skrobi, zmniejszenia ilości włókna oraz zwiększenia dostępności oleju w procesie trawienia. Produkty pochodzenia roślinnego po zastosowaniu techniki ekstruzji poprawiają swoją jakość i zwiększa się różnorodność ich zastosowań. Mogą być również poddawane dalszym obróbkom technologicznym.
Technikę ekstruzji z powodzeniem stosuje się w Europie od lat 60. XX wieku. Wykorzystywana jest m.in. w przemyśle rolnym, ale także spożywczym, papierniczym, farmaceutycznym i chemicznym. Obróbka roślin strączkowych i zbóż to stale udoskonalana technika, która ma wiele zalet. Podczas procesu następuje rozrywanie ścian komórek tłuszczowych w wyniku działania wysokiego ciśnienia, co prowadzi do zwiększenia dostępności oleju w procesie trawienia. Produkt jest lepiej przyswajany przez zwierzęta.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana