Artykuł sponsorowany

Wpływ ekstruzji na składniki pokarmowe roślin strączkowych

Wpływ ekstruzji na składniki pokarmowe roślin strączkowych

Ekstruzja to metoda mechaniczno-termicznej obróbki nasion. Procesowi poddaje się m.in. rośliny strączkowe, rośliny oleiste oraz zboża. Ekstruzja roślin strączkowych oraz innych surowców roślinnych odbywa się z udziałem wysokiej temperatury, wysokiego ciśnienia i z udziałem sił ścinających. Oddziaływanie termomechaniczne zmienia cechy fizyczne i chemiczne powstałych ekstrudatów.

Na czym polega ekstruzja? 

Ekstruzja to proces mechaniczno-termicznej obróbki surowców roślinnych, który jest stosowany w celu uzyskania produktów o lepszych właściwościach odżywczych i technologicznych. Podczas procesu ekstruzji roślin strączkowych surowiec poddawany jest działaniu wysokiej temperatury, ciśnienia oraz sił ścinających, co prowadzi do zmian w strukturze i składzie chemicznym produktu. Dzięki temu zwiększa się strawność białka oraz skrobi, wpływa na dezaktywację czynników antyżywieniowych i zwiększenie wartości energetycznej paszy.

Dlaczego jest korzystna dla składników pokarmowych roślin? 

Ekstruzja roślin stanowi korzystny proces, który pozwala na uzyskanie produktów o lepszych właściwościach odżywczych i technologicznych. Dzięki oddziaływaniu wysokiej temperatury, ciśnienia oraz sił ścinających następuje dezaktywacja czynników antyżywieniowych takich jak inhibitor trypsyny, chymotrypsyny, lektyny, fenolany, hemoglutyniny. O omówienie dodatkowych korzyści poprosiliśmy specjalistę z firmy AGROFEEDINGTECH, który wyjaśnił:

- Ekstruzja prowadzi do zwiększenia strawności białka oraz skrobi, zmniejszenia ilości włókna oraz zwiększenia dostępności oleju w procesie trawienia. Produkty pochodzenia roślinnego po zastosowaniu techniki ekstruzji poprawiają swoją jakość i zwiększa się różnorodność ich zastosowań. Mogą być również poddawane dalszym obróbkom technologicznym.

Technikę ekstruzji z powodzeniem stosuje się w Europie od lat 60. XX wieku. Wykorzystywana jest m.in. w przemyśle rolnym, ale także spożywczym, papierniczym, farmaceutycznym i chemicznym. Obróbka roślin strączkowych i zbóż to stale udoskonalana technika, która ma wiele zalet. Podczas procesu następuje rozrywanie ścian komórek tłuszczowych w wyniku działania wysokiego ciśnienia, co prowadzi do zwiększenia dostępności oleju w procesie trawienia. Produkt jest lepiej przyswajany przez zwierzęta. 

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.