Wędliny polecane na śniadanie i przekąskę

Nie masz pomysłu na śniadanie lub przekąski pomiędzy daniami głównymi? Zastanawiasz się jak zaskoczyć domowników i sprawić im przyjemność z samego rana? Wędliny na śniadanie pochodzące od polskich producentów na pewno zaskoczą ich niesamowitym smakiem i delikatnością. Jakie produkty dostarczają składników odżywczych i pobudzają organizm do działania? Poznaj polecane wędliny najwyższej jakości.
Dlaczego wędliny są dobre na śniadanie? Kilka słów o wartościach odżywczych
Wędliny w różnej postaci goszczą na polskich stołach od dawna. O ich wartościach odżywczych nie trzeba przekonywać chyba nikogo. Najwyższej jakości wyroby, które oferuje między innymi Zakład przetwórstwa mięsnego Drąg, dostarczają organizmowi niezbędnych składników i dodają energii na cały dzień. Warto zatem postawić na pełnowartościowe śniadanie i skomponować zdrowe posiłki z dodatkiem wędliny na zimno lub na ciepło.
Dużą zawartością białka, które odpowiada za proces wzrostu, regenerację tkanek czy syntezę hormonów, mogą poszczycić się wyroby z chudego mięsa. Nie powinno ich zabraknąć w codziennej diecie. Białko tego rodzaju dostarcza organizmowi energii, a jego niedobór może być przykry w skutkach.
Kolejnymi ważnymi składnikami, które zawierają wysokiej jakości wędliny są żelazo, cynk, witaminy z grupy B oraz witamina E. Dobrze przyrządzona szynka czy polędwica, która spełnia wszystkie standardy jakościowe to również niewyczerpane źródło tłuszczy. Wszystkie te składniki sprawiają, że wędliny to doskonały pomysł na śniadanie dla całej rodziny.
Jakie wędliny jeść na śniadanie?
Jak już wspomniano, na śniadanie najlepiej spożywać wysokojakościowe wyroby mięsne, które dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Można je jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Wędliny z chudego mięsa doskonale sprawdzają się też jako przekąski na różne okazje. Do najczęściej wybieranych należą:
- wędzonki,
- kiełbasy,
- wędliny podrobowe,
- wędliny bloczkowe,
- polędwice,
- szynki.
Na śniadanie można podawać zarówno wędlinę jako dodatek do kanapek, jak i przyrządzać z niej inne przekąski. O tej porze dnia sprawdzą się tosty z szynką i serem, czyli jeden z rodzajów dań śniadaniowych na ciepło. Ogromną liczbą sympatyków cieszy się także jajecznica z dodatkiem kiełbasy. Posiłek ten jest nie tylko smaczny, ale również syty.
Wędlina różnego rodzaju sprawdza się też na przyjęciach rodzinnych i firmowych. Można ją podawać w formie osobnych dań lub jako dodatek do sałatek. Swojskie kiełbasy to nieodłączny element wiejskich stołów na weselach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Universal Leaf Tobacco Poland Sp. z o.o.
Tytoniowy przemysł
woj. świętokrzyskie28-300 Jędrzejów, Przemysłowa 20
-
Dars Premium Wójcik & Rospara i Wspólnicy Sp. j.
Piwo - produkcja, hurt
woj. dolnośląskie59-300 Lubin, Rzeźnicza 10
-
Anna PPHU Amelia Anna Marczak
Spożywcze artykuły - produkcja, hurt
woj. mazowieckie05-075 Warszawa, Kasprowicza (d.Wesoła) 2a