Szafy chłodnicze jako niezbędny element zaopatrzenia dla gastronomii
W każdym obiekcie gastronomicznym musi się znajdować wiele różnego typu specjalistycznych urządzeń AGD. Najważniejszymi z nich są oczywiście urządzenia, które są wykorzystywane do gotowania i podgrzewania posiłków. Dzielność restauracji czy innego obiektu gastronomicznego byłaby jednak utrudniona bez zastosowania także odpowiednich urządzeń chłodniczych. Najważniejszym ich rodzajem są szafy chłodnicze. Jaką pełnią one funkcje w gastronomii? Jakie są ich rodzaje? O tym przeczytasz w naszym artykule.
Metody wykorzystania szaf chłodniczych w gastronomii
Przeznaczone do stosowania w obiektach gastronomicznych szafy chłodnicze mogą mieć wiele różnych sposobów zastosowania. Wśród tych urządzeń znajdują się zarówno szafy, które służą do przechowywania butelek z napojami za barem, jak i sprzęt, który wykorzystuje się w kuchni do przechowywania wykorzystywanych w gotowaniu produktów spożywczych. W zależności od przeznaczenia urządzenia te mogę mieć różny kształt, różną wielkość i różne funkcje dodatkowe.
Przeczytaj również: Urządzenia chłodnicze polecane do zastosowań komercyjnych
Największe wymagania są oczywiście stawiane szafom chłodniczym, które są umieszczane na zapleczu gastronomicznym do przechowywania gotowych półproduktów i produktów mrożonych, przygotowanych wcześniej potraw czy mięsa. Takie urządzenia muszą na pewno się odznaczać dużą funkcjonalnością, wydajnością i bezawaryjnością. Nieco inaczej jest w przypadku szaf chłodniczych stosowanych wyłącznie do przechowywania gotowych napojów czy potraw bezpośrednio przy ladzie w barze, w restauracji czy nawet w sklepie.
Rodzaje szaf chłodniczych dla gastronomii
Rodzaje szaf chłodniczych różnią się między sobą przede wszystkim zastosowanym w nich układem chłodzenia. Więcej na ten temat opowiedział nam nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu internetowego AGD Smart, w którym jest dostępnych wiele wysokiej klasy urządzeń AGD dla klientów prywatnych oraz profesjonalnego AGD dla gastronomii i hotelarstwa:
Rodzaj zastosowanego systemu chłodzenia to podstawowy parametr, który wyróżnia poszczególne rodzaje szaf chłodniczych. W urządzeniach tych może być zastosowany układ statyczny lub układ dynamiczny. W pierwszym rodzaju urządzeń nie zachodzi cyrkulacja powietrza, tylko naturalna konwekcja, przez co temperatura w górnej części urządzenia jest nieco wyższa niż w części dolnej. Bardziej wydajnym rodzajem szaf grzewczych są urządzenia z układem dynamicznym. Taki układ chłodzenia sprawia, że w całym urządzeniu utrzymywana jest taka sama, stabilna temperatura chłodzenia, nawet przy częstym jego otwieraniu.
Na jakie parametry urządzenia szczególnie warto jest zwrócić uwagę?
Wybierając idealną szafę chłodniczą do prowadzonego lokalu gastronomicznego trzeba zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Przede wszystkim wybrany sprzęt musi być dobrze dobrany pod względem kształtu i wymiarów. Dzięki temu będzie je można wygodnie ustawić w wyznaczonym miejscu w kuchni lub na zapleczu gastronomicznym oraz znajdzie się w nim miejsce na wszystkie wykorzystywane produkty spożywcze.
Innymi ważnymi parametrami wyboru szafy chłodniczej są jeszcze np. klasa energetyczna, która będzie decydowała o ponoszonych kosztach eksploatacji urządzenia, materiał wykonania, który jest bardzo ważny przede wszystkim ze względu na konieczność spełniania zasad BHP, czyli m.in. na konieczność utrzymywania wszystkich urządzeń w należytej czystości, oraz klasa klimatyczna urządzenia, która pokazuje, jaka musi być zachowana temperatura otoczenia, żeby urządzenie mogło prawidłowo funkcjonować.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana