Stal jakościowa - to znaczy jaka?
Stal to materiał od dawna powszechnie stosowany w branży budowalnej i innych gałęziach przemysłu – jest ona głównym surowcem do produkcji wszelkiego rodzaju konstrukcji i maszyn. Co bardzo ważne, stal możemy podzielić na wiele różnych gatunków, różniących się składem oraz właściwościami. Spośród nich można wyróżnić grupę stopów nazywanych zbiorczo stalą jakościową. Co oznacza ten termin?
Czym jest stal jakościowa?
Stale jakościowa to – w najogólniejszej definicji - grupa gatunków stali, które posiadają lepsze parametry techniczne, niż inne stale. Wyróżniają się one na przykład zwiększoną trwałością, wyższą wytrzymałością mechaniczną, wyższą odpornością na czynniki środowiskowe, takie jak temperatura, wilgoć, kontakt z substancjami chemicznymi, a także lepszą spawalnością. Właśnie ze względu na swoje właściwości, stale jakościowe wykorzystywane są do bardzo konkretnych zastosowań, przede wszystkim w produkcji wyrobów hutniczych, których szeroki asortyment znajdziemy w ofercie firmy KA4.
Rodzaje stali jakościowej
Każdy z gatunków stali jakościowej można zaliczyć do jednej z rodzajów. Najważniejsze z nich to:
stale nierdzewne – zgodnie ze swoją nazwą odznaczają się przede wszystkim wysoką odpornością na działanie czynników wywołujących korozję, a więc powietrze atmosferyczne, wilgoć, kontakt z agresywnym środowiskiem chemicznym. Efekt ten jej wynikiem zawartości w stopie dodatku chromu, który dodatkowo nadaje stali nierdzewnej estetyczny połysk;
stale kotłowe – wykorzystywane są w produkcji wszelkiego rodzaju instalacji pracujących w warunkach podwyższonej temperatury, a więc między innymi kotłów grzewczych, wymienników ciepła, kolektorów, zbiorników ciśnieniowych, a także całej gamy mniejszych elementów, takich jak armatura, rozdzielacze, śruby, rury. Wysoka odporność na temperaturę jest zasługą dodatków stopowych takich jak chrom, molibden, wanad;
stale narzędziowe – wykorzystywana jest w produkcji narzędzi przeznaczonych do obróbki innych materiałów, a więc między innymi wiertła, frezy, noże tokarskie. Charakteryzują się one podwyższoną trwałością i wytrzymałością – produkty ze stali narzędziowej są w wysokim stopniu odporne na odkształcenia, ścieranie oraz podwyższoną temperaturę, wynikającą z intensywnego tarcia. Właściwości stali narzędziowej to efekt przede wszystkim podwyższonej zawartości węgla;
stale konstrukcyjne – czyli stale przeznaczone do wykonywania elementów konstrukcji takich jak obiekty budowlane czy maszyny. Ich cechy charakterystyczne to wysoka wytrzymałość i zdolność do przenoszenia naprężeń, a także udarność i ciągliwość.
Każdą z tych kategorii można podzielić na wiele mniejszych, np. wśród stali nierdzewnych wyróżniamy stale martenzytyczne, z kolei wśród narzędziowych – stal szybkotnąca. Ważny jest dobór odpowiedniego gatunku stali do konkretnego zadania, ponieważ tylko to daje gwarancję wysokiej jakości finalnego produktu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana