Salmonella w hodowli drobiu – eliminacja bakterii u źródła kluczem do sukcesu
Bakteria Salmonella prowadzi do rozwoju poważnej choroby, jaką jest salmonelloza. Dotyczy ona drobiu, a jej naturalne miejsce bytowania stanowią przewody pokarmowe kur. Jej rozwój prowadzi do licznych strat w hodowli, w związku z czym tak ważne jest zapobieganie tej chorobie. Czytając ten tekst, dowiesz się, co robić, by eliminować bakterię Salmonella u źródła. Jest to bowiem klucz do sukcesu, by mieć zdrowe zwierzęta.
Wymienia się różne powody rozprzestrzeniania się bakterii Salmonella. Przede wszystkim przyczyniają się do tego niewłaściwe warunki przetrzymywania zwierząt. Niekiedy za rozwój zagrożenia odpowiada też postęp technologiczny, zwłaszcza w masowej produkcji zwierząt. Hodowcy powinni unikać również dużego zagęszczenia kur na małej przestrzeni.
Doradca klienta pracujący w weterynaryjnym laboratorium diagnostycznego Vet Lab Group Jędryczko mówi o kolejnych źródłach problemu: Salmonella może się rozprzestrzeniać także przez zaniedbane sprzęty służące do zadawania paszy. Zakup i właściwa pielęgnacja tych urządzeń ma duże znaczenie dla zdrowia drobiu. Bakteria często pojawia się w hodowlach, gdzie występują czynniki stresogenne czy ma miejsce obniżona odporność zwierząt.
Jak unikać bakterii Salmonella w przypadku kur?
Aby zadbać o dobry stan zdrowia kur, należy wystrzegać się czynników prowadzących do rozwoju poważnej choroby. Przede wszystkim trzeba zadbać o dobre warunki drobiu, nie tylko o czystą przestrzeń, w której przebywają, ale również odpowiedniej jakości pożywienie. Poza tym warto uważać na obecność szkodników, które też mogą być nosicielami bakterii i tym samym stanowić zagrożenie dla zwierząt. Aby skutecznie zapobiegać bakterii Salmonella, dobrym pomysłem jest diagnostyka chorób drobiu. Gdy tylko zauważysz niepokojące objawy u kur, zgłoś się do lekarza weterynarii, który zaleci odpowiednie badania. Dzięki temu możliwe jest szybkie wykrycie wszelkich nieprawidłowości i wdrożenie właściwego leczenia.
W przypadku choroby wywoływanej przez bakterię Salmonella ciekawe jest zastosowanie bakteriofagów. Stanowią one naturalną metodę, polegającą na zwalczaniu bakterii. Dawniej nie doceniano tego sposobu, ale dziś cieszy się on znacznie większym zainteresowaniem. Bakteriofagi wyróżniają się przede wszystkim tym, że nie potrzebują okresu karencji oraz nie wpływają negatywnie na naturalną mikroflorę bakteryjną układu pokarmowego. Ich skuteczność uznaje się za bardzo wysoką, co przekonuje wielu hodowców do wykorzystywania tego sposobu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana