Przewodnik po smakach Grecji - podstawowe składniki i ich łączenie
Grecka restauracja to sposób na zakosztowanie śródziemnomorskich smaków w twoim mieście. Grecja to kulinarny raj dla smakoszy, pełen regionalnych wyrobów i produktów dojrzewających w intensywnym słońcu, którego na półwyspie nie brakuje. Wiele osób uznaje kuchnię grecką za najsmaczniejsza na świecie i trudno z tym polemizować, o czym przekonasz się z naszego przewodnika po smakach Grecji.
Dania i produkty kuchni greckiej
Wielu osobom kuchnia grecka kojarzy się z serem feta, czyli serem o nieco cierpkim smaku, który powstaje z pasteryzowanego mleka koziego i owczego. Ser feta to główny składnik wielu potraw kuchni greckiej, czego doskonałym przykładem jest znana na całym świecie sałatka grecka. Oprócz tego z Grecji pochodzi danie gyros, w którym najważniejsze jest mięso opiekane na wielkim rożnie obracające się wokół własnej osi. Gyros w Grecji najczęściej serwuje się z frytkami, świeżymi warzywami i sosem tzatziki, czyli kolejnym topowym produktem kuchni greckiej. Sos tzatziki powstaje na bazie jogurtu naturalnego, do którego dodaje się czosnek, ogórki i oliwę z oliwek. Bez wątpienia jest to najpopularniejsze grecka przystawka i dodatek do wielu różnych potraw z mięs duszonych i grillowanych.
Mięso gyros serwuje się także w cieście pita, czyli okrągłym cienkim pszennym placku. Do gyrosa podobne są souvlaki — kawałki mięsa wieprzowego nawinięte na szpadę i pieczone na ruszcie. Mogą być podawane na talerzu lub zawinięte w pszenny placek. Obowiązkowym dodatkiem jest oczywiście sos tzatziki. Oryginalną grecką pite można zjeść w greckiej restauracji ZORBA, która mieści się w Gdańsku i dysponuje obszernym tarasem widokowym z koktajl barem, skąd roztacza się panorama na Stare Miasto. Będąc w restauracji, warto skosztować mousaki – w tej tradycyjnej greckiej potrawie bazę stanowią bakłażany, pomidory i mielone mięso pieczone pod warstwą sosu beszamelowego posypanego żółtym serem. Oprócz tego Grecja słynie z ryb i owoców morza serwowanych na wiele różnych sposobów.
Grecka kuchnia regionalna
Kuchnia grecka obfituje w regionalne specjały, czego doskonałym przykładem jest ser graviera z Krety, który zjeść można we wspomnianej restauracji w centrum Gdańska. Kreteńczycy zjadają się także karczochami, a mieszkańcy Mykonos uwielbiają louses, czyli suszoną wołowinę i kremythopitę — zapiekanki z cebuli i sera. Ciekawe potrawy powstają na Korfu, gdzie widoczne są wpływy kuchni włoskiej. Zjeść można na przykład makarony zapiekane z mięsem oczywiście z dodatkiem sosu tzatziki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana