Prozdrowotne właściwości oliwek
Oliwki są owocami drzewa oliwnego i od wieków spożywa się je jako lekko pikantny dodatek do różnych potraw. Rosną one najczęściej w basenie Morza Śródziemnego, a największym ich producentem jest Hiszpania, a w dalszej kolejności Włochy i Grecja. Tak się składa, że warto je stale uwzględniać w swojej diecie, bo są odżywcze i przebogate w zdrowe składniki. W jaki sposób jedzenie oliwek wpływa na zdrowie?
Odmiany i właściwości oliwek
Do najpopularniejszych odmian oliwek zalicza się zielone, marynowane oliwki z Hiszpanii, czasem z Grecji oraz dojrzewające kalifornijskie. Pojedynczy owoc waży około 5 gramów i na świeżo ma bardzo gorzki smak. Aby nabrał właściwości, które każdy zna, powinien być poddany odpowiedniej obróbce. Sposobów przetwarzania oliwek jest sporo i w zasadzie każdy region ma inne. Przeważnie jednak oliwki się marynuje. Proces ten usuwa z owoców gorzki smak.
Oliwki, które można kupić a miejscach takich, jak OLIWKI etc, zazwyczaj są już uprzednio poddane fermentacji. Sposób, w jaki przeprowadza się ten proces, ma bezpośredni wpływ na smak i jakość tych owoców.
Odżywcze wartości oliwek
Produkt w ilości 100 gramów dostarcza organizmowi od 120 do 145 kcal. Na wartość odżywczą oliwek składają się zdrowe tłuszcze, z czego najwięcej jest jednonienasyconego kwasu oleinowego, węglowodany z przewagą błonnika i niewielkie ilości białka.
W oliwkach jest zawarte mnóstwo witamin i minerałów. Pewna ich ilość jest jednak dodawana w procesie przetwarzania. Najwięcej w oliwkach jest żelaza i witaminy E. Obecne są też wapń, miedź i sód, który często dodawany jest do zalewy. Warty zaznaczenia jest również fakt, że w owocach tych znaleźć można sporo antyutleniaczy takich jak tyrosol, kwas oleanolowy, hydroksytyrosol i kwercetyna.
Prozdrowotne właściwości oliwek
Różne gatunki oliwek cały czas są podawane badaniom, z których wynika, że ich spożywanie dobrze wpływa na zdrowie. Przede wszystkim obniżają one poziom cukru w organizmie i obniżają poziom złego cholesterolu. Owoce te regulują również poziom kwasu moczowego.
Oliwki znajdują szerokie zastosowanie jako produkt wspomagający leczenie chorób cywilizacyjnych. Mowa tutaj o cukrzycy, chorobach przewodu pokarmowego oraz o groźnym nadciśnieniu tętniczym. Regularne jedzenie oliwek zmniejsza ryzyko wystąpienia biegunek, stanów zapalnych oraz infekcji układu moczowego. Ponadto badania pokazują, że oliwki łagodzą przebieg reumatyzmu i astmy.
Cały czas prowadzone są badania nad antynowotworowym wpływem oliwek. Zaobserwowano też zmniejszenie łamliwości kości u amatorów tego smacznego dodatku.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana