Mąka żytnia typ 2000 – razowa. Co z niej najczęściej robimy?
Mąka, niezależnie od tego, w jakim wariancie występuje, jest produktem wyjątkowym. Należy do podstawowego wyposażenia domowych spiżarni, podobnie jak cukier czy makaron. Powstaje w wyniku silnego rozdrobnienia ziarna zbóż bądź innych surowców, a jej cechą charakterystyczną jest sypka konsystencja. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? W dzisiejszym tekście poruszymy temat mąki żytniej typ 2000 – razowej. Zapraszamy do przeczytania naszego wpisu.
Co cechuje mąkę żytnią razową typ 2000?
Zanim przejdziemy do wymieniania wyjątkowych pyszności, które można przygotować z użyciem mąki żytniej razowej typ 2000, opowiemy o tym, czym tak właściwie charakteryzuje się ten produkt. Podpowiemy, co różni tę mąkę od innych i w związku z tym, na czym polega jej wyjątkowość – dostrzegana zarówno przez przedstawicieli firm zajmujących się jej produkcją, takich jak Młyn JAKPOL Ambroziak, jak i innych osób, które pokochały smak i właściwości opisywanej przez nas mąki.
Jak można się domyślać, mąka żytnia pozyskiwana jest żyta. W jej składzie znaleźć można takie elementy jak alkaloidy i lignany. W porównaniu do popularnej mąki pszennej ma mniej skrobi i glutenu – co przez wiele osób uznawane jest za ogromną zaletę. Mąka żytnia występuje w różnych typach: 500, 580, 720, 1150, 1400, 1850, 2000 i 3000. W dzisiejszym tekście skupimy się na tylko jednym z podanych typów, a dokładnie na mące żytniej razowej typ 2000.
Co ważne, mąka żytnia razowa typ 2000 jest najzdrowsza spośród mąk razowych. Jak sama nazwa mówi, jest mielona tylko raz. To, co warto o niej wiedzieć, to przede wszystkim fakt, że zawiera ona liczne wartości, które przesądzają o jej powszechnym użyciu. Mąka ta zawiera między innymi witaminę B1, B2, B3, B6 oraz E. Nie brakuje w niej także cennych makro- i mikroelementów, takich jak na przykład fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk, mangan i miedź.
Co można przygotować z mąki żytniej typ 2000?
Z mąki żytniej razowej typ 2000 można przygotować wiele pyszności – różniących się w smaku od identycznych wyrobów z mąki pszennej. Polecana jest między innymi do produkcji pełnoziarnistego pieczywa. To jednak niejedyne zastosowanie maki żytniej razowej typ 2000. Powstaje z niej także aromatyczne ciasto na pizzę. Poza tym jest świetną bazą do przygotowywania zakwasu na żur. Opisywana przez nas mąka cechująca się zawartością popiołu nie większą niż 2% z powodzeniem może też zostać użyta do wyrobu klusek i makaronu, a nawet do przyrządzania placków ziemniaczanych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana