Artykuł sponsorowany

Mąka żytnia typ 2000 – razowa. Co z niej najczęściej robimy?

Mąka żytnia typ 2000 – razowa. Co z niej najczęściej robimy?

Mąka, niezależnie od tego, w jakim wariancie występuje, jest produktem wyjątkowym. Należy do podstawowego wyposażenia domowych spiżarni, podobnie jak cukier czy makaron. Powstaje w wyniku silnego rozdrobnienia ziarna zbóż bądź innych surowców, a jej cechą charakterystyczną jest sypka konsystencja. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? W dzisiejszym tekście poruszymy temat mąki żytniej typ 2000 – razowej. Zapraszamy do przeczytania naszego wpisu.

Co cechuje mąkę żytnią razową typ 2000?

Zanim przejdziemy do wymieniania wyjątkowych pyszności, które można przygotować z użyciem mąki żytniej razowej typ 2000, opowiemy o tym, czym tak właściwie charakteryzuje się ten produkt. Podpowiemy, co różni tę mąkę od innych i w związku z tym, na czym polega jej wyjątkowość – dostrzegana zarówno przez przedstawicieli firm zajmujących się jej produkcją, takich jak Młyn JAKPOL Ambroziak, jak i innych osób, które pokochały smak i właściwości opisywanej przez nas mąki.

Jak można się domyślać, mąka żytnia pozyskiwana jest żyta. W jej składzie znaleźć można takie elementy jak alkaloidy i lignany. W porównaniu do popularnej mąki pszennej ma mniej skrobi i glutenu – co przez wiele osób uznawane jest za ogromną zaletę. Mąka żytnia występuje w różnych typach: 500, 580, 720, 1150, 1400, 1850, 2000 i 3000. W dzisiejszym tekście skupimy się na tylko jednym z podanych typów, a dokładnie na mące żytniej razowej typ 2000.

Co ważne, mąka żytnia razowa typ 2000 jest najzdrowsza spośród mąk razowych. Jak sama nazwa mówi, jest mielona tylko raz. To, co warto o niej wiedzieć, to przede wszystkim fakt, że zawiera ona liczne wartości, które przesądzają o jej powszechnym użyciu. Mąka ta zawiera między innymi witaminę B1, B2, B3, B6 oraz E. Nie brakuje w niej także cennych makro- i mikroelementów, takich jak na przykład fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk, mangan i miedź.

Co można przygotować z mąki żytniej typ 2000?

Z mąki żytniej razowej typ 2000 można przygotować wiele pyszności – różniących się w smaku od identycznych wyrobów z mąki pszennej. Polecana jest między innymi do produkcji pełnoziarnistego pieczywa. To jednak niejedyne zastosowanie maki żytniej razowej typ 2000. Powstaje z niej także aromatyczne ciasto na pizzę. Poza tym jest świetną bazą do przygotowywania zakwasu na żur. Opisywana przez nas mąka cechująca się zawartością popiołu nie większą niż 2% z powodzeniem może też zostać użyta do wyrobu klusek i makaronu, a nawet do przyrządzania placków ziemniaczanych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.