Które przyprawy cieszą się największą popularnością w gastronomii?

Prowadzenie restauracji bez odpowiednich przypraw dla gastronomii jest niemożliwe. Także domowe pichcenie nie może się udać bez ich użycia. Zioła i przyprawy nadają potrawom smak i aromat. Niektóre przyprawy cieszą się ogromną popularnością w gastronomii, inne są bardziej niszowe. Dowiedz się, które są najczęściej używane.
Najpopularniejsze zioła dla kucharzy – aromatyczne i zdrowe przyprawy
Suszone zioła cieszą się ogromną popularnością w gastronomii. Takie zioła i przyprawy dla kucharzy często dostępne są w postaci mieszanek przyprawowych, idealnie dopasowanych do dań z ryb, dań kuchni śródziemnomorskiej czy polskiej. Takiegotowe przyprawy dla gastronomiiwiele ułatwiają i usprawniają pracę w gastronomii, jednak dobry kucharz musi znać smak i zastosowanie każdej z tych przypraw z osobna, by móc w pełni świadomie stosować mieszanki przyprawowe. Ponadto do powszechnie stosowanych ziół można zaliczyć na przykład: oregano, bazylię, majeranek, koperek, pietruszka rozmaryn, liść laurowy, kolendrę. Oregano czy bazylia są szczególnie często używane w kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Tymianek i rozmaryn dodają aromatu mięsom. Z kolei bez majeranku czy koperku nie obędzie się wiele polskich dań. Przyprawy i gotowe mieszanki przyprawowe wiele lokali gastronomicznych zamawia bezpośrednio od producentów. Do takich firm należy na przykład producent przypraw Polsmaki – Kaczor.
Przyprawy korzenne – ciepły, głęboki aromat
Kolejną grupą przypraw, która cieszy się popularnością, są przyprawy korzenne. Do tej grupy należą między innymi cynamon, gałka muszkatołowa, anyż, goździki, kardamon i imbir. Te przyprawy są powszechnie używane na przykład w kuchni indyjskiej i arabskiej, gdzie dodają smaku do dań takich jak curry i tajiny. W krajach orientu cynamon dodaje się głównie do dań obiadowych, natomiast w kuchni europejskiej stosowany jest głównie w deserach. Bez przypraw korzennych ciężko wyobrazić sobie dobry piernik. Z resztą łatwo dostępne na rynku są gotowe mieszanki przyprawowe przeznaczone do tego wypieku. Najbardziej podstawowa i powszechna z przypraw, czyli pieprz, tworzony jest z owoców rośliny pieprzowej. Oprócz przypraw korzennych i ziołowych możemy wymienić także te, które przygotowywane są z suszonych warzyw takich jak czosnek, cebula, papryka.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Bacyniok II Joanna Kędzierska
Mięso, wędliny, drób - produkcja, hurt
woj. małopolskie32-061 Rybna, Bacyniokowa 5
-
Stil-Mas Zakład przetwórstwa mięsnego
Mięso, wędliny, drób - produkcja, hurt
woj. opolskie48-325 Ścinawa Mała, Rynek 66
-
Anna PPHU Amelia Anna Marczak
Spożywcze artykuły - produkcja, hurt
woj. mazowieckie05-075 Warszawa, Kasprowicza (d.Wesoła) 2a
-
Universal Leaf Tobacco Poland Sp. z o.o.
Tytoniowy przemysł
woj. świętokrzyskie28-300 Jędrzejów, Przemysłowa 20