Kilka słów o czystości powietrza w zakładach przetwórstwa mleka
Produkcja i przetwórstwo mleka oraz wyrobów mleczarskich wymaga zapewnienia odpowiednich standardów czystości zarówno, jeśli chodzi o sam produkt, jak i wszystkie elementy wyposażenia, które mają z nim kontakt. Konieczne będzie właściwe oczyszczanie powierzchni maszyn, urządzeń czy nawet pomieszczeń związanych z procesami produkcyjnymi, a także zadbanie o właściwe zabezpieczenie pracowników czy dezynfekcję powietrza w obiektach produkcyjnych.
Czystość w przetwórstwie mleka
Produkcja żywności oznacza konieczność przestrzegania zasad systemu HACCP, a także zaleceń GHP oraz GMP. Jest to istotne ze względu na uchronienie się przed zakażeniami mikrobiologicznymi wynikającymi z niewłaściwej jakości produktu, wynikającej np. z błędów na etapie udoju, a także zakażeń wtórnych, powodowanych pojawieniem się zanieczyszczeń przenoszonych przez pracowników lub mogących gromadzić się na powierzchniach używanego sprzętu. Znaczenie ma też dezynfekcja powietrza, które również może przenosić wiele ciał obcych w tym choćby aerozole zawierające bakterie czy wirusy. Do czynników, które powodują najwięcej problemów, należą m.in. bakterie rodzaju Salmonella i Listeria, a także gronkowce lub bakterie Escherichia Coli.
Jakie dbać o czystość w przetwórstwie mleka?
Sposobem na zachowanie czystości jest stosowanie odpowiednich rozwiązań pozwalających na oczyszczanie i dezynfekcję powierzchni – właściwie dobranych środków, które z jednej strony uchronią przed zagrożeniem, z drugiej nie wpłyną na jakość samego wyrobu. Jeśli chodzi o powietrze, to choć nie jest ono dobrym środowiskiem do rozwoju niebezpiecznych drobnoustrojów, pozwala na ich łatwe przenoszenie. Głównym problemem będą tu bakterie np. Bacillus czy Micrococcus, a także zarodniki grzybów, w tym pleśni i drożdży m.in. Penicillium lub Aspergillus. Wysokie wymagania jakościowe dotyczą także wody – również tej do użytku technicznego i mycia.
Jak sprawdzać czystość w przetwórstwie mleka?
Sposobem na kontrolowanie czystości na wszystkich etapach procesu produkcyjnego jest badanie używanego surowca oraz gotowego wyrobu, a także ciągłe testowanie poziomu zanieczyszczeń we wszystkich kluczowych z punktu widzenia używanej technologii obszarach. Poza testami laboratoryjnymi, wykorzystywanymi przy sprawdzaniu jakości mleka i jego przetworów, stosuje się powszechnie testy ATP w postaci wymazówek, pozwalających na szybkie sprawdzanie skuteczności prowadzonej dekontaminacji powierzchni. Są one dostępne m.in. w firmie TOMLAB, specjalizującej się w dostarczaniu testów do produkcji mleka.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana