Artykuł sponsorowany

Kilka słów o czystości powietrza w zakładach przetwórstwa mleka

Kilka słów o czystości powietrza w zakładach przetwórstwa mleka

Produkcja i przetwórstwo mleka oraz wyrobów mleczarskich wymaga zapewnienia odpowiednich standardów czystości zarówno, jeśli chodzi o sam produkt, jak i wszystkie elementy wyposażenia, które mają z nim kontakt. Konieczne będzie właściwe oczyszczanie powierzchni maszyn, urządzeń czy nawet pomieszczeń związanych z procesami produkcyjnymi, a także zadbanie o właściwe zabezpieczenie pracowników czy dezynfekcję powietrza w obiektach produkcyjnych.

Czystość w przetwórstwie mleka

Produkcja żywności oznacza konieczność przestrzegania zasad systemu HACCP, a także zaleceń GHP oraz GMP. Jest to istotne ze względu na uchronienie się przed zakażeniami mikrobiologicznymi wynikającymi z niewłaściwej jakości produktu, wynikającej np. z błędów na etapie udoju, a także zakażeń wtórnych, powodowanych pojawieniem się zanieczyszczeń przenoszonych przez pracowników lub mogących gromadzić się na powierzchniach używanego sprzętu. Znaczenie ma też dezynfekcja powietrza, które również może przenosić wiele ciał obcych w tym choćby aerozole zawierające bakterie czy wirusy. Do czynników, które powodują najwięcej problemów, należą m.in. bakterie rodzaju Salmonella i Listeria, a także gronkowce lub bakterie Escherichia Coli.

Jakie dbać o czystość w przetwórstwie mleka?

Sposobem na zachowanie czystości jest stosowanie odpowiednich rozwiązań pozwalających na oczyszczanie i dezynfekcję powierzchni – właściwie dobranych środków, które z jednej strony uchronią przed zagrożeniem, z drugiej nie wpłyną na jakość samego wyrobu. Jeśli chodzi o powietrze, to choć nie jest ono dobrym środowiskiem do rozwoju niebezpiecznych drobnoustrojów, pozwala na ich łatwe przenoszenie. Głównym problemem będą tu bakterie np. Bacillus czy Micrococcus, a także zarodniki grzybów, w tym pleśni i drożdży m.in. Penicillium lub Aspergillus. Wysokie wymagania jakościowe dotyczą także wody – również tej do użytku technicznego i mycia.

Jak sprawdzać czystość w przetwórstwie mleka?

Sposobem na kontrolowanie czystości na wszystkich etapach procesu produkcyjnego jest badanie używanego surowca oraz gotowego wyrobu, a także ciągłe testowanie poziomu zanieczyszczeń we wszystkich kluczowych z punktu widzenia używanej technologii obszarach. Poza testami laboratoryjnymi, wykorzystywanymi przy sprawdzaniu jakości mleka i jego przetworów, stosuje się powszechnie testy ATP w postaci wymazówek, pozwalających na szybkie sprawdzanie skuteczności prowadzonej dekontaminacji powierzchni. Są one dostępne m.in. w firmie TOMLAB, specjalizującej się w dostarczaniu testów do produkcji mleka.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.