Artykuł sponsorowany

Jakie standardy powinna spełniać suszarnia do owoców?

Jakie standardy powinna spełniać suszarnia do owoców?

Suszone owoce mają niepowtarzalny smak oraz aromat. Powszechnie wykorzystuje się je do bezpośredniego jedzenia, a także do robienia kompotów, soków i innych przetworów. Wysoka jakość tego typu produktów w głównej mierze zależy jednak od zastosowania markowych urządzeń do suszenia, które spełniają rozmaite standardy produkcyjne. Warto dowiedzieć się wszystkiego na temat najważniejszych norm stosowanych w odniesieniu do suszarni do owoców.

 

Najpopularniejsze metody suszenia owoców

 

Na rynku dostępne są różne rodzaje suszarni do owoców. Najczęściej obróbkę tego typu produktów spożywczych wykonują one przy zastosowaniu jednej z trzech metod. Pierwszą z nich jest metoda konwekcyjna. Polega ona na ogrzewaniu owoców za pomocą przepływającego czynnika suszącego, którym zwykle jest ciepłe powietrze albo przegrzana para wodna. W ten sposób dochodzi do przetransportowania wody z wnętrza owocu na jego powierzchnię. Skuteczność i wydajność całego procesu zależy zarówno od szybkości, jak i temperatury przepływającego czynnika suszącego.

Markowe suszarnie do owoców w swoim działaniu często wykorzystują również metodę promiennikowo-konwekcyjną. Jej istota polega na zastosowaniu promieniowania podczerwonego do bezpośredniego ogrzewania danego produktu. W tym przypadku nagromadzona na powierzchni owocu woda jest odbierana przez przepływające powietrze.

Suszenie owoców może odbywać się również przy wykorzystaniu metody próżniowej. Polega ona na wytworzeniu w komorze suszarni ciśnienia o poziomie niższym niż ciśnienie atmosferyczne. To powoduje, że woda z danego produktu usuwana jest bardzo szybko.

 

Najważniejsze standardy jakościowe

 

Firmy zajmujące się przetwórstwem owoców (w tym także ich suszeniem) powinny działać zgodnie z wytycznymi zawartymi w europejskich standardach. Wśród tego typu dokumentów warto wymienić przede wszystkim:

  • HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) – w jego ramach wykonuje się identyfikację oraz oszacowanie skali zagrożeń dla jakości produkowanej żywności na wszystkich etapach jej wytwarzania, a także ustala się różne działania korygujące mające na celu eliminację wspomnianych zagrożeń;
  • GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna) obejmuje swym zasięgiem regularną kontrolę wszystkich etapów procesu produkcyjnego, z uwzględnieniem ich suszenia przy użyciu specjalistycznych urządzeń sprzedawanych przez takie firmy, jak RTDELTA Marek Misiuda;
  • GHP (Dobra Praktyka Higieniczna) – dotycząca m.in. mycia i dezynfekcji produktów i urządzeń.

Od spełnienia tych standardów zależy jakość produkcji suszonych owoców.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.