Jakie standardy powinna spełniać suszarnia do owoców?
Suszone owoce mają niepowtarzalny smak oraz aromat. Powszechnie wykorzystuje się je do bezpośredniego jedzenia, a także do robienia kompotów, soków i innych przetworów. Wysoka jakość tego typu produktów w głównej mierze zależy jednak od zastosowania markowych urządzeń do suszenia, które spełniają rozmaite standardy produkcyjne. Warto dowiedzieć się wszystkiego na temat najważniejszych norm stosowanych w odniesieniu do suszarni do owoców.
Najpopularniejsze metody suszenia owoców
Na rynku dostępne są różne rodzaje suszarni do owoców. Najczęściej obróbkę tego typu produktów spożywczych wykonują one przy zastosowaniu jednej z trzech metod. Pierwszą z nich jest metoda konwekcyjna. Polega ona na ogrzewaniu owoców za pomocą przepływającego czynnika suszącego, którym zwykle jest ciepłe powietrze albo przegrzana para wodna. W ten sposób dochodzi do przetransportowania wody z wnętrza owocu na jego powierzchnię. Skuteczność i wydajność całego procesu zależy zarówno od szybkości, jak i temperatury przepływającego czynnika suszącego.
Markowe suszarnie do owoców w swoim działaniu często wykorzystują również metodę promiennikowo-konwekcyjną. Jej istota polega na zastosowaniu promieniowania podczerwonego do bezpośredniego ogrzewania danego produktu. W tym przypadku nagromadzona na powierzchni owocu woda jest odbierana przez przepływające powietrze.
Suszenie owoców może odbywać się również przy wykorzystaniu metody próżniowej. Polega ona na wytworzeniu w komorze suszarni ciśnienia o poziomie niższym niż ciśnienie atmosferyczne. To powoduje, że woda z danego produktu usuwana jest bardzo szybko.
Najważniejsze standardy jakościowe
Firmy zajmujące się przetwórstwem owoców (w tym także ich suszeniem) powinny działać zgodnie z wytycznymi zawartymi w europejskich standardach. Wśród tego typu dokumentów warto wymienić przede wszystkim:
- HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) – w jego ramach wykonuje się identyfikację oraz oszacowanie skali zagrożeń dla jakości produkowanej żywności na wszystkich etapach jej wytwarzania, a także ustala się różne działania korygujące mające na celu eliminację wspomnianych zagrożeń;
- GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna) obejmuje swym zasięgiem regularną kontrolę wszystkich etapów procesu produkcyjnego, z uwzględnieniem ich suszenia przy użyciu specjalistycznych urządzeń sprzedawanych przez takie firmy, jak RTDELTA Marek Misiuda;
- GHP (Dobra Praktyka Higieniczna) – dotycząca m.in. mycia i dezynfekcji produktów i urządzeń.
Od spełnienia tych standardów zależy jakość produkcji suszonych owoców.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana