Jak wybrać dobrej jakości gotowy wywar?
Klasyczny wywar przygotowuje się nie tylko na bazie drobiu i wołowiny. Oprócz wersji wegetariańskiej istnieją także takie z dodatkiem dziczyzny lub azjatyckich przypraw. Wszystkie warianty wymagają długiego gotowania. W przypadku braku czasu można skorzystać z dostępnych na rynku gotowych wywarów. Jak wybrać doskonały jakościowo gotowy bulion?
Jak wybrać wywar, który ma być podstawą dania?
Każdy kucharz ma własny sposób na przygotowywanie wywarów mięsnych, rybnych lub warzywnych. Sekretem jest nie tylko dobór składników, ale przede wszystkim przyprawianie. Używając bulionu jako bazy do zupy lub sosu należy przede wszystkim kierować się głównym, przewodnim smakiem. Na przykład, jeśli jest to drób, trzeba użyć wywaru drobiowego. Wyraziste sosy do dań mięsnych smakują najlepiej, gdy są przyrządzane na bazie bulionu z danego rodzaju mięsa.
W przypadku wszystkich wersji wywarów istnieje kilka zasad, których należy przestrzegać. Buliony mięsne, drobiowe lub rybne gotuje się kilka godzin na średnim ogniu, aż do powstania piany. Wówczas trzeba zmniejszyć ogień i zgarniać ją, żeby uniknąć zmętnienia. Ważny jest moment dodania soli. Mięso na naturalny wywar wołowy gotuje się w nieosolonej wodzie, ponieważ uruchamia to proces osmozy. W jego wyniku płyn z komórek mięsa wraz z solami mineralnymi przenika do wody, dążąc do wyrównania stężeń. W ten sposób osiąga się pożądany efekt i wywar nabiera właściwego aromatu.
Czy gotowe wywary są zdrowe?
Gotowy rosół można znaleźć w supermarketach w różnych skoncentrowanych formach. Najczęściej jest to bulion w proszku lub prasowane kostki bulionowe. Oba produkty wymagają tylko wrzucenia do gorącej wody. Ich zaletą jest wygoda i oszczędność czasu. Warto wiedzieć, że wraz z nimi spożywa się wzmacniacze smaku, sztuczne dodatki i konserwanty. Każdy, kto myśli o własnym zdrowiu, powinien ich unikać.
Znacznie korzystniejszym dla prawidłowej diety produktem są gotowe wywary w płynie. Zarówno mocno skoncentrowane w formie pasty, jak i tradycyjne buliony można dostać w klasycznych wariantach drobiu, wołowiny i warzywnych. W przeciwieństwie do większości innych bulionów, nie stosuje się w nich żadnych wzmacniaczy smaku ani dodatków. Stanowi to pole do popisu dla gotujących, ponieważ dorzucając przyprawy zgodne z własnymi preferencjami otrzymują niepowtarzalną bazę do pysznych dań. Dla klientów producenta bulionów Goodjo liczy się to, że warzywa pochodzą z czystych ekologicznie upraw, a zwierzęta są hodowane w sposób zrównoważony. Wysokiej jakości gotowe wywary są przygotowywane tylko ze składników najwyższej jakości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana