Jak skutecznie i bezpiecznie myć maszyny spożywcze?
Aby maszyny spożywcze mogły być wykorzystywane nieprzerwanie, należy o nie dbać. Poza cykliczną konserwacją ich stanu technicznego niezbędne jest ich mycie. Potrzeba ta wynika między innymi z konieczności spełnienia norm technicznych, ale również przepisów prawa. Jedynie właściwe zadbanie o stan maszyn pozwoli z nich korzystać w sposób ciągły i bezawaryjny. Pomoże w tym także właściwa opieka nad otoczeniem, w którym sprzęt się znajduje.
Jakie są rodzaje maszyn spożywczych?
Do produkcji żywności wykorzystuje się różnego rodzaju maszyny spożywcze. Są to urządzenia używane na różnych etapach wytwarzania artykułów. Niektóre z nich służą do produkcji surowców, inne do ich przetwarzania, a kolejne do ich pakowania. Gdyby nie one, wiele produktów spożywczych by nie powstało lub cały proces ich pozyskiwania trwałby o wiele dłużej.
Wyróżnia się cztery podstawowe typy maszyn spożywczych. Pierwszy rodzaj wykorzystuje się do przetwarzania surowców i mogą być to między innymi krajalnice. Kolejną grupą są wytłaczarki, które przepychają żywność przez specjalną dyszę. Pozostałe dwa typy maszyn spożywczych pozwalają uzyskać już gotowy produkt oraz go zapakować.
Od jakich produktów należy czyścić maszyny spożywcze?
Maszyny spożywcze ze względu na to, że służą do produkcji żywności, mają kontakt z różnymi substancjami spożywczymi. Najczęściej są to tłuszcze, przyprawy, farby, ciasta, smary czy kleje. W przypadku, kiedy pozostałości tych produktów pozostałyby na maszynie, mogłoby dojść do zatrzymania pracy konkretnego urządzenia, co spowodowałoby zatrzymanie całej taśmy produkcyjnej.
Warto pamiętać również, aby maszyny, które zajmują się pakowaniem produktów spożywczych, działały w sposób prawidłowy. Jeśli awarii ulegnie system pakowania, to konieczne będzie wstrzymanie dalszych prac, ponieważ nie będzie możliwości przechowania w odpowiedni sposób gotowych już produktów.
Jak dbać o maszyny spożywcze?
Aby zadbać o maszyny spożywcze w należyty sposób, kluczowe jest ich systematyczne serwisowanie oraz czyszczenie. Sprzątania dokonuje się za pomocą specjalnych środków, które muszą być bezpieczne dla człowieka. W przeciwnym razie, taki środek chemiczny mógłby dostać się do żywności, a następnie spowodować dolegliwości zdrowotne u osoby, która ją spożyła.
Różnego rodzaju preparaty dostępne są między innymi w firmie CleanLab. Oferowane przez nią środki są dokładnie opisane, dzięki czemu wiadomo, do jakich części maszyn spożywczych można użyć konkretnego preparatu. Poszczególne produkty muszą mieć też odpowiednie atesty, które dopuszczają je do kontaktu z żywnością.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana