Artykuł sponsorowany

Jak rozpoznać wysokiej jakości cielęcinę?

Jak rozpoznać wysokiej jakości cielęcinę?

Cielęcina uznawana jest za jedno z najzdrowszych mięs, ze względu na jej wysoką zawartość białka i stosunkowo niewielką ilość tłuszczu. Pozyskiwana jest z młodych cieląt, które liczą od 2 tygodni do 5 miesięcy, dlatego też pozbawiona jest międzymięśniowych warstw tłuszczu. Jest bogata w witaminy z grupy B, cynk, potas, magnez i aminokwasy. Jak jednak rozpoznać wysokiej jakości cielęcinę? Podpowiadamy.

Wygląd cielęciny

Wysokiej jakości cielęcina ma wiele prozdrowotnych właściwości, jednak wybór odpowiedniej klasy mięsa nie jest prosty. Pierwszym aspektem, który warto wziąć pod uwagę, już na etapie kupna kawałka jest jego wygląd. W przypadku mięsa cielęcego jego odcień może wahać się od bladego aż do intensywnego różu. Tylko wtedy można mieć pewność, że pochodzi ono od zdrowego, silnego zwierzęcia, które było w prawidłowy sposób karmione. 

Powinno się ono żywić głównie mlekiem matki, a w jego diecie nie mogą znajdować się żadne niepotrzebne składniki, takie jak antybiotyki, czy substancje powodujące nadmierny wzrost masy mięśniowej. Zazwyczaj te zwierzęta, które trzymane były w boksach i karmione kaszą o niskiej zawartości żelaza, mają mięso o jasnej barwie. Z kolei te hodowane na pastwiskach, żywiące się zieloną paszą, bardziej czerwone. Jednak zawsze jego kolor musi być znacznie bledszy niż na przykład wołowiny.

Dodatkowo jeżeli kawałek mięsa ma tłuszcz, wówczas powinien być on kolorze białym. Jeżeli ma inny odcień, wówczas najprawdopodobniej jest on nieświeży lub gorszej jakości.

Zapach mięsa

Podczas wyboru mięsa, warto zwrócić uwagę również na jego zapach. Jeżeli kawałek jest wysokiej jakości, nie może mieć żadnej charakterystycznej woni. Powinien pachnieć neutralnie. Jeżeli jednak wydziela lekko kwaśny zapach, oznacza to, że jest niskiej klasy. Z kolei jeżeli woń jest słodka, może oznaczać to, że mięso jest już przeterminowane. Z tego powodu klienci, którzy cenią sobie wysokiej klasy cielęcinę, sięgają po wyroby oferowane przez Wędliniarską Manufakturę TOŁŁOCZKO. Jest to producent i sprzedawca najwyższej jakości naturalnych mięs i wędlin.

Elementy cielęciny

Cielęcina jest wręcz stworzona do wszelkich lekkich dań, dlatego też chętnie wykorzystywana jest przez osoby, które dbają o linię. Dobrej jakości mięso nie ma włókien i jest delikatne w smaku. Dodatkowo ma niską zawartość tłuszczu, jest lekkostrawne i bogate w cynk. Wśród najpopularniejszych części cielaka, które używane są w kuchni, wymienia się: udziec przedni i tylni, polędwicę i comber. Czasami dostępne są również podroby.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.