Jak działają stacje zmiękczania wody?
Jednym z problemów, z jakim borykają się obiekty przemysłowe, wykorzystujące kotły grzewcze, jest wysoka twardość wody do nich dostarczana. Oznacza to, że są w niej rozpuszczone związki wapnia i magnezu, które w trakcie procesu grzewczego prowadzą do odkładania się kamienia kotłowego. Jego obecność przyczynia się do znacznego zmniejszenia wydajność prowadzonych prac oraz może być jednym z pośrednich przyczyn awarii.
Stacje zmiękczania wody – co warto wiedzieć?
Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń, które służą do zmiękczania wody, czyli pozbywania się z niej związków wapnia i magnezu. Możne je podzielić m.in. ze względu na sposób sterowania.
Są to:
Urządzenia czasowe – w tym przypadku dochodzi do regeneracji zmiękczacza o konkretnie ustawionej godzinie. Dzieje się w to w pętli dobowej.
Urządzenia objętościowe – te urządzenia ustawione są na regeneracje po zmiękczeniu wcześniej ustalonej objętości wody.
Urządzenia hybrydowe (objętościowo-czasowe) – wykorzystują sterowanie mieszane z dwóch wymienionych wyżej przykładów. Regeneracja zmiękczacza następuje po zmiękczeniu ustawionej objętości wody, jednakże nie może ona mieć miejsca przed zaprogramowaną wcześniej godziną.
Oczywiście, to nie jedyny podział, jaki istnieje wśród stacji do zmiękczania wody. Można wskazać również urządzenia jedno-,dwu-,trzy- a nawet czterokolumnowe. Wszystko zależy od rodzaju wykorzystywanej instalacji oraz jej kompatybilności z poszczególnymi elementami stacji zmiękczania. Dzięki nim istnieje możliwość zapewnienia nieprzerwanych dostaw zmiękczonej wody do kotłów grzewczych.
Dystrybucją rozwiązań do uzdatniania wody zajmują się takie firmy jak GLOBAL CONCEPTS 2000 POLSKA.
W jaki sposób przebiega proces zmiękczania wody?
Proces zmiękczania wody wykorzystuje działanie cyklu sodowego. Oznacza to, że twardość węglanowa oraz niewęglanowa usuwana jest na kationicie w momencie, gdy woda przepływa przez membranę z żywicy jonowymiennej. W trakcie kontaktu z nią dochodzi do wymiany jonów wapnia i magnezu na jony sodu, które nie prowadzą do powstawania kamienia kotłowego.
W momencie, gdy złoże w stacji zmiękczania wody ulegnie wyczerpaniu można je w prosty sposób zregenerować. Służy do tego roztwór chlorku sodu, który jest szerzej znany jako sól kuchenna. Żywotność danego zmiękczacza wody jest silnie uzależniona od poziomu twardości wody, która jest do niego doprowadzana. Czynnikami, które trzeba wziąć pod uwagę, przy wyborze stacji zmiękczania to: twardość wody surowej, przepływ hydrauliczny oraz czas tworzenia się solanki (przeznaczonej do regeneracji stacji).
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana