Jak działają rozlewnie oleju spożywczego?

Dzięki pracy rozlewni oleju spożywczego każdego dnia mamy możliwość, by korzystać z niesamowitych dóbr natury. Dostarczanie swojemu organizmu odpowiednich tłuszczów jest niezwykle istotne, między innymi dzięki nim nasze ciało utrzymuje właściwą kondycję. Mało kto się jednak zastanawia, jak działają rozlewnie oleju spożywczego, czyli co się dzieje z butelką oleju, zanim trafi ona do naszego domu.
Czym dokładnie zajmują się rozlewnie oleju spożywczego?
Jako rozlewnia oleju funkcjonująca w Polsce już od 1996 roku, realizujemy na co dzień kilka obowiązków. Przede wszystkim konfekcjonujemy, rozlewamy, a następnie sprzedajemy nasz olej – zdradza przedstawiciel rozlewni oleju spożywczego ERJOX.
A więc jedną z podstawowych czynności, które należą do obowiązków rozlewni oleju, jest porcjowanie gotowego wyrobu. Dzięki zautomatyzowanym systemom nie ma z tym najmniejszego problemu. Niemniej prace z tym związane muszą być stale kontrolowane – pod rozmaitymi względami. Natomiast jednym z ważniejszych zadań kontrolnych jest sprawdzanie, czy w trakcie pracy nie doszło do błędu, tj. – czy wyporcjowana została odpowiednia ilość oleju, która trafić ma do właściwego opakowania.
Na tym jednak nie koniec wyzwań, które każdego dnia stają przed pracownikami rozlewni oleju spożywczego. Do ich zadań należy między innymi konfekcjonowanie. Jak rozumieć to pojęcie? Konfekcjonowanie oznacza pakowanie gotowych wyrobów, z dbałością o zachowanie ich formy – zarówno pod względem właściwości, jak i cech fizycznych.
Olej umieszczany być może w różnych opakowaniach. Poleca się, by był on wlewany do puszek metalowych, butelek wykonanych z ciemnego szkła lub kartonów z laminatów – takie opakowania zapobiegają dostawaniu się światła i tlenu do gotowego wyrobu: niestety mogą one mieć negatywny wpływ na właściwości oleju. Jeśli olej ulegnie fotoutlenianiu, to w znacznym stopniu spadnie jego jakość. Niemniej także butelki PET są odpowiednie, natomiast, korzystając z nich, nie można zapominać o zapewnieniu olejowi odpowiedniej temperatury otoczenia, w którym jest przechowywany.
Kilka słów o dystrybucji oleju spożywczego
Na sam koniec należy wspomnieć o dystrybuowaniu oleju spożywczego. Wbrew pozorom specyfika realizacji tego zadania nie jest tak oczywista, jak można by przypuszczać. Charakterystyczna jest właściwie logistyka tego typu produktów. Oleje spożywcze są uznawane za towary „wrażliwe”, a w związku z tym ich transportowanie musi być zgodne z wymaganiami stawianymi przez system monitorowania drogowego towarów, czyli SENT.
Dlaczego olej spożywczy zaliczany jest do towarów „wrażliwych”? Przede wszystkim dlatego, że w sposób nielegalny mogą z niego powstawać biopaliwa. Przez to transportowanie olejów spożywczych musi być pod stałą kontrolą (przy czym ważna jest jeszcze waga przewożonego towaru). W tym celu stosowany jest GPS, dzięki któremu odpowiednie instytucje mogą pozyskiwać informacje na temat danych geolokalizacyjnych dotyczących wybranego pojazdu transportującego olej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Masarnia Staropolska Strzecha
Mięso, wędliny, drób - produkcja, hurt
woj. mazowieckie09-200 Sierpc, Wróblewskiego 2
-
Universal Leaf Tobacco Poland Sp. z o.o.
Tytoniowy przemysł
woj. świętokrzyskie28-300 Jędrzejów, Przemysłowa 20
-
Degustacja S.C. Agata Zakrzewska, Jacek Zakrzewski, Grażyna Zakrzewska
Cukiernicze wyroby - produkcja, hurt
woj. łódzkie97-400 Bełchatów, Wojska Polskiego 59