Historia orkiszu
Najpopularniejszym zbożem, królującym na stołach Polaków, jest pszenica zwyczajna. Dietetycy w ostatnich latach zwracają uwagę na jej prastarą odmianę - orkisz, który na wiele lat zniknął z Europy. Roślina posiada wiele zalet i prozdrowotnych właściwości. Na temat historii orkiszu urosło wiele mitów. Jak prezentuje się oficjalna historia tego zboża?
Znaczenie orkiszu w dawnych latach
Orkisz jest wcześniejszym zbożem aniżeli pszenica. Naukowcy szacują, że powstał 8 tysięcy lat temu. Najprawdopodobniej jako pierwsi spożywali go mieszkańcy Transkaukazu. W drugim tysiącleciu p.n.e. uprawiano go już w centralnej Europie, Grecji, Imperium Rzymskim. Grecy uważali orkisz za dar boga Demetriusza, natomiast Rzymianie podawali go gladiatorom.
Kilkaset lat później, już na początku naszej ery, orkisz uprawiano u podgórzy Alp. Stopniowo pojawiał się także na innych terenach zachodniej Europy – głównie Niemczech i Anglii. Jego zaletą jest dostosowanie do każdych, nawet niesprzyjających warunków – orkisz rósł też w umiarkowanym klimacie, na nieurodzajnych glebach. Orkisz został jednak dopiero spopularyzowany za pośrednictwem przeoryszy klasztoru benedyktynów – Hildegardy z Bingen, która wychwalała go ponad inne zboża.
W okresie renesansu orkisz odszedł w zapomnienie, będąc podstawowym zbożem jedynie na niektórych europejskich stołach. Dopiero od niedawna przeżywa swój ponowny rozkwit.
Orkisz współcześnie
Mimo stosunkowej popularności, dopiero niedawno odkryto orkisz na nowo. Dietetycy cenią owo zboże za dużą zawartość białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, kwasu krzemowego, witamin, składników mineralnych, glutenu (jedyny dobrze przyswajalny przez bezglutenowców). Na półkach sklepowych można odnaleźć m.in. makarony orkiszowe, mąkę, kasze, otręby, chleby, paluszki. Orkisz dopiero od jakiegoś czasu stał się tematem badań naukowych, nieustannie potwierdzających jego prozdrowotne właściwości. Jedną z ważnych zalet orkiszu jest brak alergizujących własności. Ponadto to jedyne zboże, które zawiera rodanid (substancja biologicznie czynna, naturalny antybiotyk).
Dobrej jakości produkty, wykonane z orkiszu, znajdują się wśród asortymentu profesjonalnego sklepu internetowego z produktami orkiszowymi – firmy Diogra. Hurtownia posiada także produkty z płaskurki – naturalnego ziarna ze specjalistycznych gospodarstw domowych. Oba zboża wykazują właściwości lecznicze.
Regularne spożywanie orkiszu wpływa na pozytywny przebieg ciąży, reguluje układ odpornościowy oraz stabilizuje skłonność do chorób dziedzicznych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana