Dlaczego warto hodować kuropatwy?
Kuropatwa to średniej wielkości ptak z rodziny kurowatych, który nie cieszy się szczególną popularnością wśród polskich hodowców. Obecnie ptaki są dość rzadko użytkowane rzeźnie – najczęściej hoduje się je w celach łowieckich lub na potrzeby zasiedlenia danego obszaru. Mięso kuropatwy jest jednak wyjątkowym smakołykiem, dzięki czemu w niedalekiej przyszłości w Polsce mogą powstać kolejne zakłady zajmujące się produkcją tuszek.
Kuropatwa – niegdyś pospolita, dziś trudno dostępna
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu kuropatwa była jednym z najpowszechniej występujących ptaków w naszym kraju. Zgodnie z ostrożnymi szacunkami, w okolicach lat 70. XX wieku populacja tego gatunku miała obejmować aż 7 milionów sztuk! Spora liczebność sprawiała, że kuropatwy stanowiły doskonały cel dla myśliwych – zwłaszcza, że mięso tego gatunku było powszechnie cenione ze względu na doskonałe walory smakowe. Niestety, czynniki takie jak rozwój nielegalnego kłusownictwa, stosowanie sztucznych nawozów czy rosnąca liczba naturalnych drapieżników (przede wszystkim lisów i zdziczałych psów) sprawiły, że dziś na wolności żyje zaledwie 380 tysięcy tych ptaków.
Tak drastyczny spadek liczebności kuropatw w Polsce sprawił, że polowania na te ptaki stały się dziś ściśle reglamentowane. Taka wiadomość nie jest oczywiście zła wyłącznie dla myśliwych – ograniczenia oznaczają w praktyce jeszcze trudniejszy dostęp do mięsa, które niezwykle trudno kupić dziś w jakimkolwiek sklepie. Właśnie dlatego kolejni krajowi producenci decydują się na zakładanie hodowli tych wyjątkowych ptaków.
Dlaczego warto sięgać po mięso kuropatw?
Mięso kuropatw przez wieki było doceniane w polskiej kuchni – zarówno ze względu na swój doskonały smak i delikatność, jak też świetne wartości odżywcze. Produkt jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin (zwłaszcza z grupy B), a także składników mineralnych, takich jak m.in. cynk, wapń, żelazo czy fosfor. Co więcej, mięso kuropatw zawiera bardzo mało tłuszczu i jest niezwykle niskokaloryczne – 100 g dostarcza zaledwie 108 kcal, dzięki czemu stanowi świetne uzupełnienie diety tych osób, które próbują zrzucić zbędne kilogramy.
Chociaż cena mięsa kuropatwy jest wyższa niż klasycznego kurczaka, to zdecydowanie warto sięgać po ten dość niecodzienny produkt. Jedną z istotnych przesłanek jest wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są w stanie zbić tzw. zły cholesterol, poprawiając tym samym ogólny stan układu krążenia – dodaje specjalista reprezentujący firmę Bio Eggs, dystrybutora urządzeń do hodowli drobiu.
Jak powinna wyglądać hodowla kuropatw?
Jeżeli kuropatwy mają być utrzymywane w celu pozyskiwania mięsa, należy odchowywać je do wieku około 3 miesięcy. Wówczas osobniki są już dobrze umięśnione i odznaczają się wysoką wydajnością rzeźną, osiągającą blisko 70%. Czym właściwie jest wydajność rzeźna? W największym uproszczeniu to stosunek uzyskanej tuszki do masy żywca wyrażony w procentach. Sposób odczytywania tej wartości jest niezwykle prosty – im jest ona wyższa, tym lepiej.
Kuropatwy należy trzymać w zamkniętych przestrzeniach – do tego celu doskonale sprawdzają się woliery. Konstrukcja o wymiarach 40 x 60 metrów spokojnie pozwoli na utrzymanie stada liczącego nawet 30 osobników. Pomieszczenie tego rodzaju nadaje się również do celów reprodukcyjnych (w tym przypadku należy tylko podzielić je z pomocą mniejszych klatek dla drobiu, zapewniając niezbędną prywatność dla pojedynczych par ptactwa). Niezależnie od charakteru fermy, woliery powinny być zadaszone i wyściełane ściółką (np. słomą lub wrzosem).
Karmienie kuropatw nie jest szczególnie skomplikowane. Dorosłym osobnikom wolno podawać dokładnie taki sam pokarm, co zwykłym nioskom. Bardziej wymagający hodowcy mogą sięgnąć po specjalistyczne mieszanki pełnoporcjowe, o składzie dopasowanym właśnie do potrzeb kuropatw.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana