Artykuł sponsorowany

Czym powinna charakteryzować się dobra dzielarka do ciasta?

Czym powinna charakteryzować się dobra dzielarka do ciasta?

Dzielarka do ciasta to urządzenie, którego nie może zabraknąć w nowoczesnej piekarni. Maszyna ta nie tylko wyręcza ludzi w porcjowaniu gotowego ciasta, ale także robi to znacznie szybciej, a formowane przez nią kęsy są identyczne pod względem kształtu oraz wagi. Maszyny te są zazwyczaj wykorzystywane do przygotowywania bułek, ale istnieją także modele przeznaczone do chleba. Sprawdźmy zatem jakie cechy powinna mieć dobra dzielarka piekarnicza?

Jakie wyróżniamy dzielarki piekarnicze?

Producenci urządzeń piekarniczych oferują szeroki wybór dzielarek do bułek. Różnice między poszczególnymi modelami obejmują takie parametry jak: sposób pracy, wydajność, czy zastosowanie do konkretnych wyrobów piekarniczych. Pod względem sposobu działania można wyróżnić dzielarki manualne i automatyczne. Te pierwsze zajmują stosunkowo niewiele miejsca, a ich obsługa odbywa się ręcznie, co przekłada się na niższą wydajność produkcyjną. Jednak pozwalają one na łatwą i szybką zmianę kształtu i wagi dzielonego ciasta. Jest to przydatne np. w produkcji niewielkich partii bułek o różnych formach. Przy ich użyciu można dzielić ciasto nie tylko na tradycyjne okrągłe bułki, ale również na kwadratowe, prostokątne, czy nawet trójkątne. Duży wybór tych urządzeń znajdziemy w firmie Guz Technika z Siemianowic Śląskich, która posiada także w ofercie dzielarki automatyczne. Te maszyny są znacznie bardziej wydajne niż modele manualne i mogą być stosowane nie tylko do przygotowywania bułek, ale również chlebów. Dużym atutem tych dzielarek jest wyposażenie ich w system ssącego tłoka, który zapewnia łagodne oddziaływanie na ciasto, co niemal zupełnie eliminuje zjawisko tzw. męczenia ciasta.

Przeczytaj również: Nowoczesna produkcja maszyn piekarniczych

Co jeszcze potrafią dzielarki?

Podstawową funkcją dzielarek jest porcjowanie ciasta na podstawie kryteriów wagi i kształtu. Mogą to robić zarówno z ciastami pszennymi, jak i mieszanymi, w których zawartość mąki żytniej sięga nawet 70%. Dodatkową funkcjonalnością niektórych modeli jest również możliwość zaokrąglania ciasta. Urządzenia wyposażone w ten moduł to dzielarko-zaokrąglarki. Najczęściej funkcję zaokrąglania lub wydłużania kęsów ciasta znajdziemy w maszynach automatycznych. Są one niezwykle wydajne i potrafią formować nawet do 3200 bułek na godzinę. Dzięki temu doskonale sprawdzą się w średnich i dużych piekarniach. Dodatkową ich zaletą jest bardzo intuicyjne sterowanie oraz fakt, że do ich obsługi potrzebna jest tylko jedna osoba. To w połączeniu z dużą funkcjonalnością sprawia, że maszyny tego typu są chętnie wybierane przez piekarzy.

Przeczytaj również: Dodatkowe elementy wyposażenia nowoczesnej piekarni

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.