Czym powinna charakteryzować się dobra dzielarka do ciasta?
Dzielarka do ciasta to urządzenie, którego nie może zabraknąć w nowoczesnej piekarni. Maszyna ta nie tylko wyręcza ludzi w porcjowaniu gotowego ciasta, ale także robi to znacznie szybciej, a formowane przez nią kęsy są identyczne pod względem kształtu oraz wagi. Maszyny te są zazwyczaj wykorzystywane do przygotowywania bułek, ale istnieją także modele przeznaczone do chleba. Sprawdźmy zatem jakie cechy powinna mieć dobra dzielarka piekarnicza?
Jakie wyróżniamy dzielarki piekarnicze?
Producenci urządzeń piekarniczych oferują szeroki wybór dzielarek do bułek. Różnice między poszczególnymi modelami obejmują takie parametry jak: sposób pracy, wydajność, czy zastosowanie do konkretnych wyrobów piekarniczych. Pod względem sposobu działania można wyróżnić dzielarki manualne i automatyczne. Te pierwsze zajmują stosunkowo niewiele miejsca, a ich obsługa odbywa się ręcznie, co przekłada się na niższą wydajność produkcyjną. Jednak pozwalają one na łatwą i szybką zmianę kształtu i wagi dzielonego ciasta. Jest to przydatne np. w produkcji niewielkich partii bułek o różnych formach. Przy ich użyciu można dzielić ciasto nie tylko na tradycyjne okrągłe bułki, ale również na kwadratowe, prostokątne, czy nawet trójkątne. Duży wybór tych urządzeń znajdziemy w firmie Guz Technika z Siemianowic Śląskich, która posiada także w ofercie dzielarki automatyczne. Te maszyny są znacznie bardziej wydajne niż modele manualne i mogą być stosowane nie tylko do przygotowywania bułek, ale również chlebów. Dużym atutem tych dzielarek jest wyposażenie ich w system ssącego tłoka, który zapewnia łagodne oddziaływanie na ciasto, co niemal zupełnie eliminuje zjawisko tzw. męczenia ciasta.
Przeczytaj również: Nowoczesna produkcja maszyn piekarniczych
Co jeszcze potrafią dzielarki?
Podstawową funkcją dzielarek jest porcjowanie ciasta na podstawie kryteriów wagi i kształtu. Mogą to robić zarówno z ciastami pszennymi, jak i mieszanymi, w których zawartość mąki żytniej sięga nawet 70%. Dodatkową funkcjonalnością niektórych modeli jest również możliwość zaokrąglania ciasta. Urządzenia wyposażone w ten moduł to dzielarko-zaokrąglarki. Najczęściej funkcję zaokrąglania lub wydłużania kęsów ciasta znajdziemy w maszynach automatycznych. Są one niezwykle wydajne i potrafią formować nawet do 3200 bułek na godzinę. Dzięki temu doskonale sprawdzą się w średnich i dużych piekarniach. Dodatkową ich zaletą jest bardzo intuicyjne sterowanie oraz fakt, że do ich obsługi potrzebna jest tylko jedna osoba. To w połączeniu z dużą funkcjonalnością sprawia, że maszyny tego typu są chętnie wybierane przez piekarzy.
Przeczytaj również: Dodatkowe elementy wyposażenia nowoczesnej piekarni
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana