Artykuł sponsorowany

Czym charakteryzuje się mąka bio?

Czym charakteryzuje się mąka bio?

Na półkach sklepów ze zdrową żywnością, a także zwykłych marketów, coraz częściej widzimy mąki ekologiczne, określane również jako bio lub organiczne. Co kryje się za tym określeniem? Czy warto zapłacić więcej za mąkę bio i używać jej zamiast zwykłej do przygotowywania potraw i wypieków? Jakie są rodzaje mąki ekologicznej? Odpowiedzi na te pytania przedstawiamy w niniejszym artykule.

Mąka zwykła a ekologiczna – główne różnice 

Mąka bio na pierwszy rzut oka nie różni się niczym od zwykłej mąki. Ma identyczną konsystencję, barwę (oba typy występują w różnych odcieniach w zależności od stopnia oczyszczenia z okrywy nasiennej) czy zapach. Tego, co wyróżnia mąkę ekologiczną, nie można zobaczyć, ale można za to wyraźnie odczuć, regularnie spożywając potrawy z niej przygotowywane. Chodzi o sam sposób uprawy roślin, z których taka mąka powstaje – w przypadku produktów bio cały proces siania i uprawy przebiega bez użycia chemicznych środków ochrony roślin, pestycydów i sztucznych nawozów

Do mąki bio nie dodaje się również substancji przeciwzbrylających, wybielających ani emulgatorów. Jej skład jest maksymalnie uproszczony – to samo czyste zmielone ziarno, miąższ czy nasiona, w zależności od rodzaju mąki. To produkt najwyższej jakości, co potwierdzają odpowiednie certyfikaty nadawane żywności ekologicznej – tłumaczy nasz rozmówca pracujący dla producenta zdrowej żywności NatVita.

W związku z tym mąka ekologiczna jest:

  • zdrowsza od zwykłej mąki,
  • wolna od zanieczyszczeń i toksyn,
  • produkowana w sposób przyjazny środowisku,
  • bezpieczna dla dzieci, alergików i osób o wrażliwym układzie trawiennym.

Nie tylko pszenna – jakie mąki bio warto znać i spożywać? 

Mąki ekologiczne występują w wielu różnych rodzajach. Najpopularniejsze są oczywiście te tradycyjne, czyli mąka pszenna, orkiszowa i żytnia. Poza nimi istnieje jednak szereg innych rodzajów, wytwarzanych z lokalnych i bardziej egzotycznych roślin, np.:

  • mąka kokosowa bio – pozyskiwana z wysuszonego miąższu orzechów kokosowych, idealna do deserów, słodkich wypieków, jako posypka lub składnik zdrowych koktajli;
  • mąka konopna bio – o lekko orzechowym smaku oraz wysokiej zawartości białka i błonnika, używana jako zdrowszy zamiennik mąki pszennej;
  • mąka ze złotego lnu bio – zmielone siemię lniane poprawia procesy trawienne i może z powodzeniem zastępować zwykłą mąkę, a także jajka w kuchni wegańskiej;
  • mąka z ciecierzycy bio – polecana do placków, naleśników i zamiast bułki tartej.

Ekologiczne mąki zbożowe, a także z roślin strączkowych czy orzechów coraz częściej goszczą na polskich talerzach. Jedzenie przygotowanych z nich posiłków czy wypieków wzbogaca dietę i przyczynia się do lepszego funkcjonowania organizmu na co dzień. Czyste mąki bio pozwalają uchronić się przed reakcją alergiczną na zanieczyszczenia obecne w zwykłej mące i uniknąć złego samopoczucia czy problemów ze skórą. Warto ich spróbować i włączyć na stałe do swojej diety!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.