Czym charakteryzują się opakowania na torty?
Pyszne ciasta i torty to smakołyki, którym mało kto jest w stanie się oprzeć. Desery wyrabiane przez profesjonalne cukiernie mogą być spożywane na miejscu. Często jednak zamawiane są one do domu lub do biura. Natomiast torty uświetniają niemal każdą imprezę okolicznościową. W trakcie ich przewożenia wykorzystywane są rozmaite opakowania. Dowiedz się, czym muszą się one koniecznie odznaczać oraz jak wygląda proces profesjonalnego pakowania słodkości.
Opakowania na tort – najważniejsze cechy
Opakowania na tort stanowią niezbędny element wyposażenia każdej piekarni, cukierni czy kawiarni. Tego typu pudełka łączą w sobie wyjątkowe walory estetyczne oraz użytkowe. W większości przypadków produkowane są one ze specjalnego kartonu o powierzchni pokrytej polietylenem. Wytrzymałe, odporne na rozdarcia modele produkowane przez taką firmę, jak MAKART-BOX BOJAKOWSCY Spółka Jawna doskonale zabezpieczają żywność w trakcie transportu. Wewnętrzną część opakowań na torty pokryto warstwą zabezpieczającą produkty przed oddziaływaniem wilgoci oraz tłuszczu. Dlatego też świetnie spełniają one swoją funkcję. Większość tego typu artykułów nadaje się do wielokrotnego użytku.
Pudełka na tort mogą mieć rozmaite rozmiary oraz dowolne kształty. Dzięki temu bez trudu zmieszczą się do nich desery o różnej wysokości oraz szerokości. Przechowywana w takich opakowaniach żywność na długo zachowuje świeżość oraz pierwotny zapach. Większość modeli wyposażona jest w specjalny uchwyt ułatwiający przenoszenie opakowania wraz z zawartością.
Różne sposoby pakowania ciast i tortów
Torty i ciasta przeznaczone na wynos pakuje się w różnego rodzaju pudełka. Mogą to być na przykład kartonowe opakowania z pokrywką, z umieszczonym na ścianie bocznej okienkiem. Świetnie w roli transporterów przygotowanych wyrobów cukierniczych sprawdzają się również tacki i podkłady tekturowe. Modele wykonane z folii polistyrenowej znajdują zastosowanie przede wszystkim przy przewożeniu słodkości szczególnie podatnych na ukruszenie. Z kolei opakowania kartonowe z Wrocławia nawiązujące stylistycznie do określonych uroczystości, np. wesel, komunii czy chrzcin są niezastąpione w trakcie organizacji wspomnianych imprez. Ciasta i torty wręczane gościom na pożegnanie stanowią miły upominek oraz wyraz wdzięczności za udział w wydarzeniu.
Pudełka na tort czasem wymagają dodatkowego opakowania. W tym celu najczęściej stosuje się ozdobny papier pakowny, z reguły udekorowany rozmaitymi motywami nawiązującymi do charakteru danej uroczystości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana