Czas na herbatę! Poznaj najlepsze gatunki!

Spis treści
Jesteś miłośnikiem herbat? Poznaj najpopularniejsze odmiany. Dowiedz się, jaki mają smak. Jak się parzy zieloną, czerwoną lub białą herbatę? Sprawdź, jak dokonać wyboru. Co należy wziąć pod uwagę? Jakie właściwości mają? Czy chronią przed chorobami? Czy ich picie jest wskazane przy zagrożeniu cukrzycą? O tym wszystkim przeczytasz w naszym artykule!
Zielona herbata
Sypaną zieloną herbatę dzieli się pod względem rozmiaru liści na o liściach całych czy łamanych. Inny podział uwzględnia typ zwinięcia liści. Dzięki zawartości bioaktywnych związków wspomaga zdrowie. Wpływa także korzystnie na funkcjonowanie mózgu, spalanie tłuszczu czy zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu. Chroni zęby przed gromadzeniem się kamienia nazębnego. Zabezpiecza także przed zachorowaniem na cukrzycę. Jej parzenie należy przeprowadzać w wodzie, której temperatura wynosi około 70-80°C przez około 3-4 minuty. Na 100 mililitrów wsypuje się 1 gram suszu. Co ciekawe, liście zielonej herbaty mogą być parzone 3 razy.
Biała herbata
Biała herbata Pai Mu Tan (Biała Piwonia) to klasyczny i najlepszy rodzaj naparu. Jej pochodzenie wiąże się z Fujianu, czyli południowo-wschodnią prowincją Chin. Mieszanka składa się z młodych listów czy pąków krzewów da bai i shi xian bai. W trakcie zbiorów zachowuje się szczególną ostrożność przy pędach, aby ich nie uszkodzić. Zbiory przeprowadza się w marcu i kwietniu. Wyróżnia się kwiatowym zapachem oraz zielonkawym lub złocistym kolorem. Jej smak jest orzeźwiający i przyjemny. Ponieważ zawiera antyoksydanty, odpowiada za hamowanie starzenia się komórek. Chroni również przed rozwojem nowotworów. Dzięki działaniu pobudzającemu i wspomagającemu koncentrację może być pita rano. Może być również stosowana jako suplement diety. Wszystko dlatego, że rozjaśnia cerę, likwiduje stres czy wzmacnia odporność. Dzięki zawarciu witamin zmniejsza zagrożenie chorobami układu krwionośnego. Napój od producentów herbat nie wymaga specjalnego zaparzania czy temperatury wody. Niewskazany jest jednak wrzątek, ale temperatura około 70-90°C. Czas parzenia może trwać 1-7 minut. Potem oddziela się liście i pąki od naparu. Na filiżankę o 200 mililitrach wsypuje się po 1-2 łyżeczki herbaty.
Czerwona herbata
Czerwona herbata Oolong pochodzi z Azji. Określana jest herbatą niebieską, szmaragdową, turkusową, smoczą czy ulung. W związku z chińską klasyfikacją przynależy do herbat niebieskich. Natomiast według polskiej klasyfikacji zalicza się ją do czerwonych. W 70-80% jest sfermentowana. Wymaga wysuszenia liści na słońcu bądź wietrze. Na koniec ulega prażeniu. Je smak jest mniej cierpki w smaku niż gorzka czarna i jest delikatniejsza dla żołądka. Składa się z tanin i roślinnych garbników, które mają właściwości bakteriobójcze i antynowotworowe. Wpływają korzystnie na przemianę materii i zabezpieczają przed nadciśnieniem tętniczym. Działają przy tym uspokajająco. Dzięki małej zawartości kofeiny może być pita nawet wieczorem. Wyróżnia się łagodnym, słodkawym, a nawet owocowym smakiem. Do zaparzenia potrzeba około 120-170 mililitrów wody oraz 1 płaską łyżeczkę. Woda powinna mieć temperaturę 90°C. Napar odcedza się od liści po 1-5 minut. Wszystko zależy od preferowanej intensywności herbaty.
Jak wybrać herbatę?
Przy wyborze należy się kierować przede wszystkim nazwą. Dlatego warto zwrócić uwagę na nazwę i pochodzenie. Jednakowa nazwa herbaty na przykład sencha występuje w różnych odmianach i jest produkowana na różnych plantacjach. Różnią się klimatem czy metodą wytwarzania. Warto wiedzieć, że w Chinach występuje 12 norm jakościowych herbaty. U producentów herbat cena zależy od oferty. Herbaty wysokiej jakości nie są jeszcze dostępne w Polsce. Dlatego warto szukać takich herbat, których ceny nie są wysokie. Składają się na nie: Gunpowder, Keemun, Lung Ching, Che Tai, Geinmacha Iri Marcha czy Ceylon Kenilworth. Warto w tym celu pomyśleć o skorzystaniu z oferty sklepów internetowych mających większą ofertę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Bacyniok II Joanna Kędzierska
Mięso, wędliny, drób - produkcja, hurt
woj. małopolskie32-061 Rybna, Bacyniokowa 5
-
Stil-Mas Zakład przetwórstwa mięsnego
Mięso, wędliny, drób - produkcja, hurt
woj. opolskie48-325 Ścinawa Mała, Rynek 66
-
Bacyniok II Joanna Kędzierska
Mięso, wędliny, drób - produkcja, hurt
woj. małopolskie32-061 Rybna, Bacyniokowa 5